StoryEditor
rat u ukrajini

Novi žestoki ruski napad raketama. U Kijevu nema struje ni vode

Piše hina  /  16.12.2022., 11:59h

Rusija je s desecima projektila zasula energetska postrojenja diljem Ukrajine, neka područja su ostala bez električne energije, a Kijev je primoran uvesti izvanredno isključenje električne mreže.

Najnoviji u nizu raketnih napada od listopada izveden je s ciljem uništenja ključne infrastrukture, a zbog siline napada stanovnici su morali pronaći spas u skloništima.

U granatiranju u gradu Krivij Rih, u središnjem dijelu zemlje, poginulo je dvoje ljudi, a jedna je osoba poginula u južnoj oblasti Herson. Poltava i dio Kijeva su bez struje, a ključna infrastruktura je oštećena u istočnoj oblasti Harkiva, Odese i Vinice. Kijev su potresle tri eksplozije zbog čega ima i prekida u opskrbi vodom, a ukrajinski operater željeznica je priopćio da je više linija ostalo bez pogona.

Kirilo Timošenko, zamjenik šefa ureda predsjednika, rekao je da su izvanredna isključenja struje uvedena diljem zemlje kako bi se popravila šteta nanesena energetskim postrojenjima. Dva i pol sata nakon zračne uzbune regionalne vlasti Kijeva su stanovnicima poručile da i dalje ostanu u skloništima.

"Napad još traje. Ostanite u skloništima, na sigurnom", rekao je regionalni guverner Oleksej Kuleba. Ukrajina tvrdi da su ruski napadi upereni protiv civila, da izazovu što veći jad te predstavljaju ratni zločin. Ruska strana tvrdi da su napadi na temeljnu infrastrukturu vojno opravdani.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 00:18