StoryEditor

Novi uspjeh Tumpove administracije: Vučić i Hoti potpisali ekonomski sporazum

Piše D  /  04.09.2020., 06:09h

Američki predsjednik Donald Trump ugostio je u Bijeloj kući u Washigntonu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Avdullaha Hotija u Bijeloj kući u Washingtonu.

Vučić i Hoti potpisali su ekonomski sporazum. Ovo je prvi sporazum Srbije i Kosova od pokretanja dijaloga prije nekoliko mjeseci.

Za kasnije su predviđeni odvojeni sastanci Vučića i Hotija s američkim državnim tajnikom Mikeom Pompeom, prenosi HRT.

Vučić je u četvrtak, nakon prve runde pregovora u Washingtonu, novinarima potvrdio da mu je tijekom sastanka predočen nacrt sporazuma u kojem se spominjalo obostrano priznanje, što je on odbacio, i uvjeren je da ta točka više neće biti u dokumentu nazvanom "Ekonomska normalizacija".

Kosovski premijer nije odgovorio na pitanje je li postojao takav prijedlog, ali je naglasio kako Bijela kuća dosad nikad nije nudila štetne sporazume za Kosovo.

Kosovo i Srbija potpisali su u siječnju ove godine, uz posredovanje specijalnog Trumpovog izaslanik za pregovore Srbije i Kosova Richarda Grenella i Roberta O‘Briana, Trumpova savjetnik za nacionalnu sigurnost, pismo namjere o ponovnoj uspostavi zračne linije između Beograda i Prištine, koja je u prekidu 21 godinu, a kasnije i o razvoju željezničkog i cestovnog prometa. To je postignuto u vrijeme blokade dijaloga koji Kosovo i Srbija, pod okriljem Europske unije, vode od 2011.

Zastoj u dijalogu počeo je u studenom 2018, kada su kosovske vlasti uvele stpostotne carine na uvoz iz Srbije i Bosne i Hercegovine, koje je novi kosovski premijer Avdulljah Hoti ukunuo u lipnju.

Iako stalno naglašava da je spreman na kompromis, službeni Beograd ustraje u tome da  nikada neće priznati neovisnost Kosova, koju je bivša srbijanska pokrajina, uz snažnu potporu Zapada, jednostrano proglasila 2008.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 07:46