StoryEditor
što je sporno?

Novi Travnik: Slogan “Mjesto za sve” zasmetao vijećnicima bošnjačkih stranaka

Piše desk  /  27.09.2021., 14:36h
Da je gubitak načelničke pozicije na prošlogodišnjim lokalnim izborima pojedinim bošnjačkim političarima u Novom Travniku teško pao, dosad se moglo tek pretpostaviti. Nakon sjednice Općinskog vijeća koja je održana u četvrtak i najmanja dvojba o nemirenju s gubitkom izbora za čelnika općine je otklonjena, piše Večernji list BiH.

Naime, bošnjački vijećnici na sjednici su se obrušili na slogan aktualnog načelnika Stjepana Duje “Mjesto za sve”. U pitanju je među Novotravničanima svih nacionalnosti općeprihvaćen slogan kojim je sadašnji načelnik Stjepan Dujo najavio politiku koju će voditi za vrijeme mandata, a to je graditi Novi Travnik kao mjesto za sve, unatoč teškoj ratnoj prošlosti koja je napravila nacionalno duboko podijeljen grad. No, bošnjačka politika očito i dalje ne želi da Novi Travnik bude mjesto za sve, ista politika koja je više puta za načelnika kandidirala Refika Lendu, ratnog zapovjednika Armije RBiH, produbljujući na taj način ratne podjele među Novotravničanima, piše Večernji list.

Klub 14, kako se naziva Klub bošnjačkih vijećnika koji čini pet vijećnika SDA, po tri Naroda i pravde te SDP-a, dva vijećnika SBiH te jednog SBB-a, tako je nakon rasprave o sloganu “Mjesto za sve” izostankom potpore srušio, među ostalim, i izvješća o izvršenju proračuna i proračunske pričuve te o realizaciji plana kapitalnih primitaka i izdataka riznice u prvih šest mjeseci. Među iznesenim zamjerkama bošnjački vijećnici naveli su “obnovu krovova stambenih zgrada u kojima žive Hrvati”, a doveden je u pitanje i način raspodjele sredstava u oblasti poljoprivrede.

– Iznesene primjedbe su besmislene. Zar je netko prebrojio krvna zrnca stanarima? Ono što je najvažnije jest da su sredstva dodjeljivana u skladu s ranije usvojenim kriterijima i pravilnicima i to se jasno može utvrditi. Da su sredstva dijeljena po zakonu, priznali su mi i čelnici Islamske zajednice Novi Travnik, a ne samo po džematima koji su se nekom sviđali, što je prije bio slučaj. Ovdje nema nikakvih činjenica zbog kojih je trebala izostati podrška izvješćima koja su se našla na sjednici OV-a. Po mom mišljenju, u pitanju je otpor pojedinih politika i pojedinaca uvođenju reda i zakona kao jedinog načina izgradnje Novog Travnika kao mjesta za sve – komentar je novotravničkog načelnika Stjepana Duje na pomalo dramatičnu sjednicu OV-a. Dujo naglašava i kako mu je bilo neprihvatljivo dosadašnje načelo raspodjele “meni-tebi” te ga je zamijenio načelom zakonitosti i raspodjele po utvrđenim kriterijima koje provode općinska povjerenstva. Podsjećamo, Stjepan Dujo, kandidat HDZ-a, pobjedom na izborima na poziciji načelnika zamijenio je prošle godine Refika Lendu, višegodišnjeg načelnika SDA koji je, po mnogima, svojim potezima i izostankom potpore projektima u većinski hrvatskim naseljima nastavio ratnu politiku etničkog čišćenja Novog Travnika od Hrvata.

Dujo se odlučio za potpuno drukčiji pristup gradnje Novog Travnika kao mjesta za sve koji u njemu žele živjeti i raditi te tako rušiti ratne podjele i diskriminaciju na nacionalnoj osnovi. Priznanje za pozitivne pomake, prije svega mnoštvo realiziranih projekata iz nikad većeg proračuna, priznali su mu mnogi građani. Takva politika napretka, čak i u vremenu pandemije koronovirusa, zasmetala je bošnjačkim vijećnicima te su se protiv nje odlučili boriti izostankom potpore izvješćima i odlukama načelnika, koristeći svojih 14 ruku koliko u OV-u Novog Travnika, koji ima 25 vijećnika, imaju.

Dujo s vijećnicima hrvatskih stranaka, među kojima su najbrojniji iz HDZ-a BiH, kojih je osam (HSS ima dva i HSP jednog), nadaju se da će dogovor nadjačati podjele te da će zajedno donositi odluke o nastavku realiziranja postojećih i novih projekata u općini.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 08:36