Article_Top_970x250

Novi Travnik potpisao deklaraciju 'Općine bez brana' u cilju očuvanja okoliša

bez hidroelektrana

Novi Travnik potpisao deklaraciju 'Općine bez brana' u cilju očuvanja okoliša

lip 07, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Fena

Načelnik općine Novi Travnik Stjepan Dujo, u nazočnosti predstavnika Koalicije za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine, potpisao je deklaraciju "Općine bez brana", kojom se garantira da ta općina neće izdavati dozvole za izgradnju malih hidroelektrana.

Općinsko vijeće Novi Travnik na redovitoj sjednici donijelo je Zaključak o davanju mišljenja na Nacrt izmjena i dopuna Prostornog plana SBŽ-a 2005.-2025. kojim se protivi ucrtavanju mini-hidrocentrala na području Novog Travnika, a kao logičan nastavak bilo je potpisivanje deklaracije.

Novi Travnik tako je postao prva općina u Srednjobosanskoj županiji i osma u BiH koja je potpisala Deklaraciju u kojoj, između ostalog, stoji da Općina neće izdati nikakvu suglasnost, dozvolu ili preporuku za izgradnju MHE, brana, ili vodozahvata za male hidroelektrane, priopćeno je iz općine Novi Travnik.

Također, u deklaraciji se navodi da će se načelnik, Općinsko vijeće i drugi organi lokalne samouprave, u svim pitanjima upravljanja okolišem konzultirati s građanima kroz javnu raspravu ili drugi vid uključivanja javnosti u proces odlučivanja.

Dnevnik.ba