StoryEditor

Novi ruski helikopteri stigli u Srbiju

Piše D  /  02.12.2019., 07:12h

Bilo je najavljeno da će novi helikopteri stići u prvom kvartalu iduće godine, ali ih je Rusija isporučila prije predviđenog roka, i to dva dana uoči susreta predsjednika Srbije i Rusije Aleksandra Vučića i Vladimira Putina u Sočiju.

Ekspert za rusko zrakoplovstvo Svetozar Јokanović ocijenio je da su dolaskom novih helikoptera znatno povećane borbene mogućnosti srpske jedinice i izrazio nadu da ovo nije kraj nabavki "Mi 35M".

On je istaknuo doprinos ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua za isporuku helikoptera bržu nego što je dogovoreno.

- Možda izgleda nevjerojatno, posebno imajući u vidu činjenicu da ruska kompanija "Rostvertol" iz Rostova na Donu radi sa smanjenim brojem radnika, a istovremeno su znatno uvećane ugovorene obveze prema domaćim i inozemnim klijentima - rekao je Јokanović.

On dodaje da će se Srbija naoružavati i opremati i dalje, te sprovoditi Vojnotehnički sporazum.

Helikopter "Mi-35M" nastao je na bazi ruskog borbenog helikoptera "Mi 24VM krokodil" i predstavnik je sovjetske koncepcije jurišnog borbenog helikoptera koja je podrazumijevala oklopljeni i snažno naoružan helikopter, koji se više oslanja na veliku brzinu, nego na manevarske sposobnosti.

Riječ je o tipu helikoptera, koji će još više ojačati srpske zrakoplovne snage.

Visoke borbene karakteristike ogledaju se i u maksimalnoj brzini od 310 kilometara na sat i operativnoj visini od 5.400 metara, kao i doletu do 460 kilometara, a sa dopunskim rezervoarima goriva to može biti i do 1.085 kilometara.

Osim vatrene podrške trupama na zemlji, ovaj helikopter može služiti za specijalni desant - u transportnoj kabini prevozi do osam vojnika s punom opremom i osobnim naoružanjem, kao i za transport naoružanja i opreme ili medicinsku evakuaciju ranjenika s linije fronta.

Helikopter posjeduje oklop koji štiti kako posadu, tako i vitalne dijelove helikoptera.

Za zaštitu od vođenih raketa, helikopter je opremljen sustavima za pasivnu i aktivnu samozaštitu, a rezervoari za gorivo obloženi su materijalom koji sprečava curenje goriva i eksploziju pri pogotku.

Helikopter "Mi 35M" posjeduje posljednju generaciju avionike i napadno-navigacijskog sustava, optoelektronski nišanski sustav, kao i sustave samozaštite koji osiguravaju borbenu upotrebu helikoptera u povoljnim i srednje složenim meteo-uvjetima, danju i noću.

Od naoružanja na helikopteru je u obrtnoj kupoli ugrađen top kalibra 23 milimetra i uvezan je sa sustavom za upravljanje vatrom.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 01:57