StoryEditor
beograd

Novi prosvjed dijela oporbe koja traži poništenje izbora u Srbiji

Piše hina  /  17.01.2024., 09:20h

Novi prosvjed dijela srbijanske oporbe koja sumnja na izbornu krađu i traži poništenje izbora od 17. prosica, održan je u utorak navečer u Beogradu, a oko dvije tisuće ljudi potom je u crkvi Svetog Marka upalilo svijeće odajući počast jednom od liberalnih vođa kosovskih Srba, ubijenom u atentatu prije šest godina.

Skup je, zapravo, bio objedinjeni prosvjed zbog izborne krađe, te još nerasvijetljenog ubojstva jednog od najuglednijih političara Srba s Kosova Olivera Ivanovića.

Vođa Građanske inicijative "Sloboda, demokracija, pravda“ Oliver Ivanović ubijen je u atentatu 16. siječnja 2018. godine s pet metaka u leđa ispred sjedišta organizacije koju je predvodio. Prethodno su ga optuživali politički protivnici iz srpskog korpusa i u provladinim medijima u Beogradu da podriva jedinstvo kosovskih Srba. 

Istragu su vodili i Beograd i Priština, ali ubojstvo još nije rasvijetljeno niti su poznati naručitelji atentata.

Oporbena koalicija "Srbija protiv nasilja", najavila je da će nastaviti prosvjede zbog izbora za koje vjeruje da su pokradeni, a brojne zlouporabe, nepravilnosti i neregularnosti registrirali su i međunarodni promatrači.

Državno izborno povjerenstvo proglasilo je pobjedu vladajuće Srpske napredne stranke na parlamentarnim izborima, a tijesnu pobjedu na lokalnim izborima u Beogradu, gdje oporba vjeruje da je drastično pokradena izbornim inženjeringom, migracijom birača i dovođenjem glasača iz Repubike Srpske.

U srijedu je pred Europskim parlamentom, u iščekivanju konačnog izvješća europskih promatrača i promatračke misije OESS-a, najavljena rasprava o postizbornoj situaciji u Srbiji. 

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 02:18