StoryEditor
srbija

Novi prosvjed danas u Beogradu, Vučić poslao organizatorima dvije poruke

Piše hina  /  12.05.2023., 16:23h

Novi prosvjed protiv nasilja u javnom prostoru zakazan je u petak u Beogradu na poziv parlamentarne oporbe, što je drugi put ovog tjedna u povodu dva masovna ubojstva 3. i 4. svibnja u beogradskoj osnovnoj školi i u okolici Mladenovca, a prvi skup vlast je nazvala političkim "lešinarenjem" nad tragedijama ljudi.

Na prosvjed je u ponedjeljak pozvala proeuropska oporba, navodeći da skup nije stranački već bunt protiv nasilja u javnom prostoru, medijima i politici, a sa skupa je upućen zahtjev za hitno zaustavljanje promoviranja nasilja i ukidanje reality programa na privatnim televizijama s nacionalnom frekvencijom.

Dok su organizatori tvrdili da je bilo 50.000 ljudi, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić ustvrdio je da ih je bilo 9.000, optuživši organizatore da "lešinare" nad tragedijom u beogradskoj školi.

Vučić je danas, nakon najava da će prosvjednici blokirati neke od ključnih prometnica u Beogradu, rekao da je "kao predsjednik" nezadovoljan ako bude blokada, a da im "kao politički protivnik" preporučuje da "samo tako nastave".

S prosvjeda u ponedjeljak zatraženo je ukidanje reality programa na komercijalnim provladinim televizijama Pink i Happy, na kojima je Vučić čest gost.

Televizije Happy i Pink našle su se zbog opscenih 'reality show' programa na udaru prosvjednika koji su zatražili da im se oduzme nacionalna frekvencija jer šire nasilje i mržnju, kao i da se ukinu 'reality show' programi.

Također zatražena je i ostavka ministra unutarnjih poslova Bratislava Gašića te šefa sigurnosne službe Aleksandra Vulina, nakon što je prethodno nakon pritiska javnosti ostavku dao ministar obrazovanja Branko Ružić.

Prosvjed je zakazan za danas u 18 sati, a Vučić je, dan nakon prosvjeda u ponedjeljak, najavio za 26. svibnja u Beogradu "najveći skup ikada" u Srbiji. Oporba to vidi kao "protuprosvjed", a Vučića optužuje da na taj način produbljuje podjele u Srbiji. 

Dnevnik.ba

24. veljača 2024 08:25