StoryEditor

Novi problemi za Australiju: Nakon požara i oluja, sada prijete smrtonosni pauci

Piše D  /  22.01.2020., 07:01h

Vlažni šumski predjeli istočne Australije postaju prirodno okruženje za nekoliko vrsta pauka, poznatih po svom vrlo toksičnom otrovu, koji brzo djeluje. Među njima je i sidnejski pauk dupljaš (Atrax robustus). 

Iz australskog Parka reptila danas je priopćenoo da je aktivnost pauka u saveznoj državi Novi Južni Wales pojačana posljednjih dana.

- Zbog nedavne kiše i vrelih dana kakvi su sada, očekujemo da će se ovi pauci početi kretati svuda okolo. Sidnejski dupljaši su potencijalno jedni od najopasnijih na svijetu kada je u pitanju djelovanje njihovog otrova i zato ih moramo tretirati veoma ozbiljno - kaže glasnogovornik parka Daniel Rumsey.

Iz firme za kontrolu štetočina u Sidneyju istaknuto je da su ovi pauci obično aktivni ljeti, ali njihova sezona je počela kasnije ove godine, jer je vrijeme u proteklih nekoliko mjeseci bilo veoma suho.

- Njihov otrov je prilično toksičan i mogao bi ubiti nekoga. Ova vrsta pauka sada je izašla zbog kiša koje su padale i mogu ući ljudima u kuće kroz zemlju ili preko krovova - priopćili su. 

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 08:37