StoryEditor

Novi predsjednik Studentskog zbora: Tražit ćemo alternativu za sniženje školarina

Piše D  /  05.02.2019., 08:02h

Kako je započeo Vaš angažman u Studentskom zboru?

- Moj angažman u Studentskom zboru započeo je prije tri godine, dok je predsjednica Studentskog zbora bila Janja Marušić. Obnašao sam funkciju koordinatora za tečajeve te nakon dvije godine funkciju zamjenika predsjednika Studentskog zbora Filozofskog fakulteta. U konačnici od lipnja do prosinca 2018. godine bio sam koordinator za Međunarodnu suradnju i Udruge Sveučilišta u Mostaru, piše Pogled.ba

Koji je osnovni razlog zbog kojeg ste se prijavili za mjesto predsjednika? 

- Kao osnovni razlog moje prijave za mjesto predsjednika naveo bih želju da svoj poziv, budućeg socijalnog radnika, ukomponiram u instituciju Studentskog zbora te time u rad Studentskog zbora počnem uključivati “ranjivije” skupine studenata. Također, želim da Studentski zbor i dalje bude vodeća studentska organizacija u Bosni i Hercegovini , a to je moguće isključivo na način da provodi, inovira i organizira aktivnosti, ideje i pothvate koji su od bitne važnosti za naše studente.

Što ste prvo napravili kada ste postali predsjednik? 

- Prvi pothvat koji sam učinio početkom svog mandata, a koji definitivno ne bih mogao učiniti bez svoje zamjenice i ostalih članova Predsjedništva XIX. Saziva Studentskog zbora, jest osnivanje Ureda za odnose s javnošću Studentskog zbora kako bismo poboljšali promociju Studentskog zbora, ali i dali priliku studentici s invaliditetom Martini Stanić te njezinoj kolegici Steli Radivojević da zajedno obnašaju funkciju glasnogovornice. 

Spremate li nove projekte? 

- Novi projekti su u punom jeku. Naši vrijedni koordinatori konstantno rade na osmišljavanju i realizaciji budućih projekata. Nastojat ćemo da studenti i ove godine budu zadovoljni ponuđenim sadržajima.

Kako uspijevate uskladiti Vaše obveze kao predsjednika s obvezama na fakultetu? 

- Prije svega vodim se time da stvarno jako dobro funkcioniram pod pritiskom, točnije kada imam puno obveza. Stavljam naglasak na studiranje jer na prvom mjestu sam student, ali i na to da obnašam jednu vrlo važnu funkciju na našem Sveučilištu. Kada čovjek u svom radu navikne na red, rad i disciplinu te na organiziranost ništa nije teško.

Koji je, po Vašem mišljenju, najveći problem studenata u Mostaru?

- Najveći problem nas studenata Sveučilišta u Mostaru su definitivno visoke školarine. Mi iz Studentskog zbora borit ćemo se da se one ne povećavaju više, ali isto tako tražiti moguću alternativu ka sniženju istih. 

Jesu li studenti dovoljno upoznati s radom Studentskog zbora? 

- Samom tribinom “Gdje ide mojih 10 KM?”, koja se održava svake godine, nastojimo uputiti studente Sveučilišta u Mostaru u rad Studentskog zbora. Naglasio bih kako Predsjedništvo Studentskog zbora svaku svoju odluku mora prvenstveno izglasati i potvrditi na svojim sjednicama. Što se tiče troškova funkcioniramo na isti način, točnije izglasavanjem na redovnim sjednicama. Bitna stavka u dijelu troškova je da svaku našu odluku o isplatama mora potvrditi i potpisati pomoćnica rektora za studente i pravna pitanja prof.  dr. sc. Vesna Kazazić te nije moguća manipulacija sredstvima.

Kako Vam se studenti obratiti za pomoć? 

- Naravno, Institucija Studentskog zbora je tu i funkcionira za studente te smo im na raspolaganju. Svakim radnim danom kolege studenti mogu nas pronaći u našem uredu od 10 do 14 sati te nam se mogu obratiti i putem naših stranica u bilo koje doba kako bi im pomogli u rješavanju problema i odgovorili na njihove upite. 

Što kao novi predsjednik imate poručiti kolegama studentima? 

- Drage kolege, vodite se time da ste prije svega u svojstvu studenata i svoje obveze po pitanju Studija stavljate na prvo mjesto. Vrijeme je ispita i ispitnih rokova, “zagrijte stolicu” i omogućite sebi da što više ispita riješite, jer ćete na taj način moći odahnuti, posvetiti se sebi i imati slobodnog vremena, a Studentski zbor će nastojati osigurati aktivnosti koje će Vam pomoći u pogledu organizacije slobodnog vremena koje je pred vama.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 18:28