Article_Top_970x250

Novi predsjednik SDA Hrvatske povezao Čovića sa propalom kupovinom F-16

Armin Hodžić

Novi predsjednik SDA Hrvatske povezao Čovića sa propalom kupovinom F-16

sij 11, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Screenshot

Novi predsjednik SDA Hrvatske Armin Hodžić skandaloznim je ocijenio prisustvo predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića i hrvatskog veleposlanika u BiH Ivana Del Vechia na proslavi neustavnog Dana neovisnosti Republike Srpske u Banjaluci, te smatra da bi bilo normalno očekivati smjenu veleposlanika i preispitivanje odnosa s Čovićem.

Sada bi bilo normalno očekivati da veleposlanik Del Vechio bude smijenjen sa svoje dužnosti, ali isto tako trebalo bi preispitati odnos i suradnju s Draganom Čovićem jer je njegovo političko djelovanje postalo uteg Hrvatskoj i premijeru Andreju Plenkoviću u međunarodnim odnosima, rekao je Hodžić za susreta s predstavnicima bošnjačkih udruga Sisačko-moslavačke županije u Sisku, prenosi Hina.

Dodao je kako zabrinjava okretanje Čovića prema ruskom utjecaju u BiH. "U tom se svjetlu možda i treba postaviti kao dilema nemogućnost isporuke aviona F 16 od strane Izraela, a koje je blokirala američka administracija”, dodao je Armin Hodžić, koji je konstatirao kako su se odnosi RH i BiH vidljivo pogoršali nakon Čovićeva poraza na izborima u BiH.

"Očito se zaoštrila politika RH prema BiH. U pogledu ranijih izjava kako je RH prijateljska država prema BiH i kako je Hrvatskoj stalo da se Bosna i Hercegovina priključi euroatlantskim integracijama, vidimo da ovakvo političko djelovanje, znajući stav Dodika o tome, nije dobro. Dužnosnici RH i legalno izabrani dužnosnici Bosne i Hercegovine trebali bi se naći za istim stolom i pokušati naći konsenzus oko vitalnih pitanja," kazao je Hodžić.

"Glede Čovićeva boravka u Banjaluci, znajući da je na ceremoniji tog neustavnog dana odlikovan pukovnik Lisica koji je osuđen za ratne zločine nad Hrvatima na području Šibenika, postavlja se pitanje tko sada štiti interese hrvatskog naroda u BiH s obzirom na to da se Čović, i u kampanji i kasnije, pozivao na te vitalne nacionalne interese. Pa se pitamo je li to način na koji bi, da je izabran za člana Predsjedništva BiH, štitio Hrvate u Bosni i Hercegovini“, rekao je Armin Hodžić u Sisku.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250