StoryEditor

NOVI OBRAT: Mesić ipak želi titulu iz Sarajeva, evo zašto se predomislio

Piše D  /  28.02.2018., 08:02h

Priznanje Počasni građanin Grada Sarajeva bit će dodijeljeno Stjepanu Mesiću, bivšem predsjedniku Hrvatske. Odlučilo je to većinom glasova Gradsko vijeće. Sam Mesić, koji je ranije poručio da neće prihvatiti ovo priznanje, danas kaže kako je možda najbolje dodjelu nagrade prolongirati, dok se situacija ne iskristalizira.

Dodjela priznanja počasni građanin Grada Sarajeva nikada nije bila kontroverznija. Nakon informacija da će biti dodijeljena turskom piscu, nobelovcu Orhanu Pamuku, pojavilo se ime Stjepana Mesića. Iz nadležne komisije poručuju, Pamuk nikada nije bio kandidat.

Pamuk je pisac i vlasnik Nobelove nagrade za književnost koju je dobio 2006. za roman "Snijeg".

Ipak, izgleda da se u Sarajevu Pamuka sjećaju kao i "lanjskog snijega". 

Sami ispolitizirali, sad se vade

Naime, Pamuk je pisac koji žestoko kritizira Erdogana. Da ne bi došli u svojevrsni sukob s modernim Sultanom, ova Komisija je odlučila priznanje ipak dati Mesiću. I sad se vade uz obrazloženje da nagradu nikada nije ni trebao dobiti Pamuk, nego da je njegovo ime slučajno procurilo iz popisa imena, piše N1.

Mesić hoće pa neće

Iako je prvotno odbio primiti ovo priznanje, kazavši da će odustati kad je saznao da uskraćuje priznanje Pamuku, bivši predsjednik Republike Hrvatske se predomislio. "Sad mi je nezgodno s moje strane bilo što poduzimati. Sad bih, ja mislim, najbolje bilo skupštini da to zbog kompliciranog slučaja jednostavno odgodi za sljedeću godinu, pa ćemo vidjeti", kaže bivši hrvatski predsjednik, prenosi N1. 

Pročitajte još:

Evo kako je Bakir Izetbegović uvrijedio sve Hercegovce u BiH

Mesić: Meni je čast dobiti priznanje iz Sarajeva jer ja volim Sarajevo, ali moram odbiti

 

Ustaštvo šteti Hrvatima

 

Mesić: Ja nisam izdajica, Tuđmanova uloga u BiH je negativna

 

Knezović i Peternel "oprali" Stankovića i Mesića

I.Crnjac / Dnevnik.ba

 

23. travanj 2024 02:27