StoryEditor

Novi non-paper upućen Europskoj uniji. I ovaj se tiče nas

Piše D  /  03.06.2021., 07:06h

Mađarski zastupnik u Europskom parlamentu Andor Deli potvrdio je za Tanjug postojanje novog neslužbenog dokumenta koji su načinile zemlje Višegradske skupine i Austrija, a kojim se traži uključivanje zemlja zapadnog Balkana u razgovore o budućnosti EU.

"Iz ovog non-papera i cijele inicijative apsolutno je jasno koliko je Mađarskoj, a i ostalim zemljama Višegradske četvorke i Austriji, važno proširenje prema zapadnom Balkanu", kaže Deli za Tanjug.

Navodi da je cilj dokumenta namijenjenog EU institucijama strateško uključivanje zemalja zapadnog Balkana u procese koji će utjecati na budućnost EU, kao što je Konferencija o budućnosti Europe i to u svih pet tematskih oblasti.

"Mislim da bi to bilo izuzetno važno i to bi bila izuzetno dobra poruka za građane regije jer bi, poput građana zemalja članica EU, mogli reći svoje mišljenje i bili bi već sada aktivno uključeni u kreiranje pravca razvoja budućnost EU", kaže Deli za Tanjug.

Diplomatski izvori su ranije naveli da je u Bruxelles, uključujući i Europsku komisiju i povjerenika za proširenje EU Olivera Várhelyija, poslan neslužbeni dokument koji su načinili ministri vanjskih poslova Mađarske, Slovačke, Češke, Poljske i Austrije.

Za razliku od prethodnih non-papera, koji su predlagali izmjene granica u regiji i rješavanje otvorenih pitanja, ovaj dokument podržava bržu i veću integraciju regije u EU.

Dnevnik.ba

21. travanj 2024 21:48