Article_Top_970x250

Novi klaster zaraze u SBŽ-u

koronavirus

Novi klaster zaraze u SBŽ-u

ožu 31, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Fena

S obzirom da su se na području Srednjobosanske županije (SBŽ) pojavila dva nova klastera koronavirusa, direktor Zavoda za javno zdravstvo SBŽ-a Sead Karakaš epidemiološku situaciju ocijenio je "nesigurnom".

- Činjenica da smo jučer imali dva pozitivna slučaja, odnosno dva različita kastera u dva područja, govori u prilog tome da se infekcija širi i da je neophodno poduzeti vrlo intenzivne mjere. Jedna klaster je vezan za Tuzlu, odnosno Zenicu i Novi Travnik, dok nam je drugi potpuno nepoznat i istražujemo ga. Postoje indicije da se radi o novom klasteru, vezanom za osobu koja je došla iz Nizozemske - kazao je Karakaš.

Po njegovim riječima, traga se za osobama s kojima su kontaktirale zaražene osobe, a pravac djelovanja odredit će i rezultati testiranja 21 uzorka koji su poslani iz SBŽ-a.

Karakaš je podsjetio da je muškarac iz Uskoplja, koji je preminuo u vozilu Hitne pomoći, bio pozitivan na koronavirus, dok se u drugom slučaju zaraze radi o osobi iz Novog Travnika.

Koronavirus ranije je potvrđen i kod muškarca iz Novog Travnika koji je 11. ožujka sudjelovao na proslavi u kompaniji "Igman" u Konjicu.

Dnevnik.ba