StoryEditor
zlouporabe u trgovini plinom

Novi detalji velike akcije USKOK-a: Sve je otkriveno kad su milijuni sjeli na račun umirovljenika?

Piše HINA/DESK  /  27.08.2022., 14:35h

USKOK i policija su potvrdili da su u tijeku uhićenja i pretresi u akciji u kojoj su se, prema neslužbenim informacijama, na meti istražitelja našli i direktor u Ini Damir Škugor te predsjednik Hrvatske odvjetničke komore (HOK) Josip Šurjak.

U akciji uhićenja zbog navodnih zlouporaba u trgovini plinom navodno je uhićen i Škugorov otac te predsjednica uprave tvrtke Plinara istočne Slavonije Marija Ratkić.

Uskok je ne navodeći identitete izvijestio da su uhićenja i provođenje hitnih dokaznih radnji rezultat kriminalističkog istraživanja koje se provodi u suradnji s PNUSKOK-om, Uredom za sprječavanje pranja novca i Samostalnim sektorom za financijske istrage Porezne uprave. Osim u Zagrebu, uhićenja i pretrage provode se i na području Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske i Osječko-baranjske županije.

Odnose se, navode policija i Uskok, na više hrvatskih državljana za koje sumnjaju da su u sastavu zločinačkog udruženja počinili zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i pomaganja u tom nedjelu te kaznena djela pranja novca.

Uskok je izvijestio da će nakon ispitivanja osumnjičenika "donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju o čemu će pravodobno obavijestiti javnost". U policiji kažu da će nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja protiv osumnjičenih podnijeti kaznenu prijavu Uskoku i predati ih pritvorskom nadzorniku.

Iz Ine su u subotu odgovorili da nisu u mogućnosti komentirati "policijske istrage koje su u tijeku". "U potpunosti surađujemo s istražiteljima kako bi se utvrdile sve činjenice vezane za ovaj slučaj”, navode u toj naftnoj kompaniji.

Kako javlja Index, Škugor je osumnjičen da je tvrtki OMS Upravljanje Josipa Šurjaka, inače njegovog prijatelja, prodao plin po izuzetno niskoj cijeni, a potom je Šurjakova tvrtka taj isti plin prodala stranoj tvrtki po puno većoj cijeni. Škugor je za tu transakciju nagrađen golemim iznosom.

Večernji list piše da je u toj transakciji Ina oštećena za više od 100 milijuna kuna, a novac je sjeo na račun člana obitelji jednog od osumnjičenih. Navodno se radi o ocu Škugora, koji je, kako javlja Jutarnji, također među privedenima.

Da umirovljenik na računu ima milijune, primijetio je Ured za sprječavanje pranja novca, koji je alarmirao policiju i USKOK, piše Večernji.

"Samostalni sektor za financijske istrage Središnjeg ureda Porezne uprave proveo je višemjesečno financijsko istraživanje u suradnji s PN USKOK-om i Uredom za sprječavanje pranja novca Ministarstva financija te koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, slijedom čega je USKOK-u podnio kaznenu prijavu protiv pet fizičkih i jedne pravne osobe zbog više kaznenih djela iz područja gospodarstva", objavili su iz Porezne uprave.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 06:30