StoryEditor

Novi detalji otmice u BiH: Majka (17) i beba žrtve krijumčara ljudima?

Piše D  /  07.04.2021., 08:04h

Izvor iz Policijske uprave Banja Luka otkrio je da je u cijeli slučaj uključena i Služba za poslove sa strancima Terenski centar Banja Luka.

"U narednom razdoblju maloljetnica i njena beba bit će deportirani iz BiH u Srbiju", dodao je izvor iz banjolučke policije, piše Srpskainfo. 

Doznaju i kako ovo nije prvi put da nadležne službe reagiraju kada je u pitanju sedamnaestogodišnja državljanka Srbije. Naime, u prethodnom razdoblju R.T. je već jednom deportirana iz BiH, ali se nakon toga ponovno vratila u Banju Luku s bebom. 

"Pitanje je na koji način je maloljetnica ponovno ušla u BiH, jer legalno to nije mogla uraditi, s obzirom da je imala zabranu ulaska", istaknuo je izvor Srpskainfo iz istrage.

Naime, kako on objašnjava, maloljetna državljanka je od 2018. godine boravila u Banja Luci, kada je sa 14 godina zasnovala izvanbračnu zajednicu s A.A. Maloljetnica je s također maloljetnim A.A. za vrijeme izvanbračne veze dobila bebu, koja je rođena u kolovozu prošle godine.

Zanimljivo je da je Služba za poslove sa strancima – Terenski centar Banja Luka  u studenome prošle godine donijela rješenja o stavljanju pod nadzor maloljetne R.T. i njene bebe u njihov smještaj u Sigurnu kuću za žrtve trgovine ljudima u BiH.

Prethodno je protiv maloljetne državljanke Srbije R.T. doneseno rješenje o protjerivanju iz BiH na razdoblje od jedne godine. Maloljetnica je s bebom izašla iz BiH 27. studenoga prošle godine i vratila se u Šabac.

Međutim, ilegalno je krajem siječnja ove godine ponovno ušla u BiH i skrasila se u Banja Luci. Podsjetimo, banjolučkoj policiji je prošli tjedan prijavljena otmica maloljetne djevojke zbog koje je uhićeno više članova jedne obitelji u Banja Luci, te njihovi poznanici.

"Maloljetnica je iznajmila sobu u jednoj kući u banjolučkom naselju Lazarevo kada su u noćnim satima na vrata pokucali N.A. i njegov maloljetni sin A.A, koji je navodno otac osmomjesečne bebe. Nakon svega, oni su izvukli maloljetnicu iz sobe i strpali je u auto, a zatim je tukli i davili. Srećom, s maloljetnicom je u iznajmljenoj kući bila jedna žena, koja je odmah obavijestila policiju o onome što se događalo, a patrola je u rekordnom vremenu uspjela locirati automobil u kojem je bila maloljetnica i uhititi nasilnike", ispričao je izvor iz istrage.

Nakon uhićenja osumnjičenih u slučaj su se uključili i socijalni radnici, koji su odmah prepoznali maloljetnicu i postavili pitanje gdje je njena beba. "Nakon što su se u početku pravili da ne znaju gdje je beba, članovi obitelji koji su sudjelovali u otmici maloljetnice otkrili su gdje su sakrili bebu", objasnio je izvor iz istrage.

Zahvaljujući profesionalnom i zajedničkom radu socijalnih radnika i banjolučkih inspektora beba je pronađena u kući N.A. u banjolučkom naselju Suturlija i odmah predana majci. Osim oca N.A. i maloljetnog sina A.A, zbog otmice i premlaćivanja maloletnice uhićeni su još i Š.Š. i T.A.

Osumnjičene terete za kazneno djelo “protupravno lišenje slobode”, te “nanošenje tjelesnih ozljeda”. Svi osumnjičeni za otmicu maloljetne državljanke Srbije u međuvremenu su pušteni da se brane sa slobode.

Naime, u suglasnosti s postupajućim tužiteljem koji rukovodi istragom u ovom slučaju, protiv osumnjičenih nasilnika bit će dostavljen izvještaj u redovitoj proceduri. Drugim riječima, pušteni su da se brane sa slobode.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 16:16