StoryEditor
teroristički napad

Novi detalji o ubojici iz Belgije: Tražio je azil. Tvrdi da je ISIL-ovac i da je ubijao "nevjernike"

Piše desk  /  17.10.2023., 08:09h

Dvije su osobe ubijene, a jedna je ranjena u pucnjavi u Bruxellesu, potvrdio je novinarima glasnogovornik belgijskog federalnog tužitelja, dodajući da počinitelj još nije uhićen.

Dvojica ubijenih su švedski navijači. Bili su u dresovima švedske nogometne reprezentacije koja je sinoć igrala protiv Belgije u kvalifikacijskoj utakmici za Euro 2024., no utakmica je zbog napada prekinuta na poluvremenu. I treća ranjena osoba je švedski državljanin, a ne taksist kako se pisalo ranije. On je u teškom stanju u bolnici.

"Idite kućama i ne izlazite dok god se prijetnja ne ukloni", poručio je glasnogovornik Eric van Duyse.

Rekao je da nema dokaza da je počinitelj, koji je još u bijegu, na bilo koji način povezan sa situacijom u Izraelu i na Bliskom istoku.

 

Tko je ubojica?

Ubojica u Bruxellesu je 45-godišnji Tunižanin koji je podnio zahtjev za azil u Belgiji u studenom 2019. Vjerojatno živi u Belgiji od 2016.

Ministar pravosuđa Van Quickenborne rekao je to na konferenciji za novinare.

Taj se muškarac našao na radaru policijskih službi kada ga je 2016. strana policijska služba klasificirala kao radikaliziranog i prijavila da želi otići u zonu sukoba džihada. Ništa konkretno nije učinjeno s tim informacijama jer je takvih izvještaja u to vrijeme bilo ‘dosta‘, otkrio je Van Quickenborne.

"Osoba je poznata policiji po sumnjivim radnjama, krijumčarenju ljudi, ilegalnom boravku i prijetnje državnoj sigurnosti", dodao je.

Muškarac je navodno osuđen u Tunisu zbog prekršaja, a ne zbog terorizma, kako su ranije izvijestili razni mediji.

 

"Ubojica posebno ciljao Šveđane"

Belgijski premijer Alexander De Croo rekao je na tiskovnoj konferenciji da je ubojica posebno ciljao na švedske navijače. "To je bio jedini motiv, čini se", dodao je.

"U mislima smo s obiteljima i prijateljima stradalih, dijelimo vašu bol", kazao je De Croo.

"Teroristi žele stvoriti podjele u našim slobodnim društvima. Ali moraju shvatiti da nikada neće uspjeti. Terorizam nas nikada neće pobijediti i tu borbu vodimo zajedno s našim švedskim prijateljima", kaže De Croo.

Sigurnost u Bruxellesu je pojačana i bit će pojačana na mjestima koja su povezana sa švedskim građanima.

 

Tražio je azil, odbijen je, a tada mu se gubi svaki trag

Državna tajnica za azil i migracije Nicole de Moor izjavila je da je ubojica u studenom 2019. podnio zahtjev za azil u Belgiji. Ta je prijava odbijena u listopadu 2020. i nedugo nakon toga nestala je s radara.

Dana 12. veljače 2021. godine općina ga je izbrisala iz državnog registra.  U ožujku 2021. za njega je sastavljen nalog da napusti belgijski teritorij, ali budući da nije mogao biti lociran, nije mu nikad uručen. Izgubio mu se svaki trag.

 

Hvalio se se da je ubijao nevjernike

Muškarac kojeg se sumnjiči da je napadač na Facebooku je objavio video poruku. U njoj, kako prenosi Sudinfo, kaže da je pripadnik ISIS-a (Islamske države) te se hvali da je ubijao nevjernike. ‘U svom vrlo nasilnom govoru rekao je da je ubio dvoje ljudi kako bi ‘osvetio muslimane i da živimo i umiremo za svoju vjeru‘, navodi se.

Dnevnik.ba

08. svibanj 2024 01:13