Article_Top_970x250

Novi detalji Bryantove smrti: Problem nije bio u kvaru motora

pad helikoptera

Novi detalji Bryantove smrti: Problem nije bio u kvaru motora

velj 08, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: EPA

Prema najnovijem izvješću američkog Državnog odbora za prometnu sigurnost (NTSB), pad helikoptera u kojem je poginula košarkaška legenda Kobe Bryant nije uzrokovao kvar motora.

Bryant, njegova 13-godišnja kći Gianna i ostali putnici poginuli su 26. siječnja u Kaliforniji kada se helikopter pri lošim vremenskim uvjetima zabio u obronke, a zatim srušio.

Svjedok događaja rekao je NTSB-u da je helikopter nekoliko sekundi prije nesreće letio naprijed i prema dolje.

Istraga NTSB-ja je u tijeku, piše ESPN.

Podsjetimo, prije nekih tjedan dana saznalo se kako tvrtka koja je bila vlasnik helikoptera Sikorsky S-76B nije imala dozvolu za vizualno letenje u specijalnim uvjetima. Vizualno letenje (VFR, eng. Visual Flight Rules) skup je zrakoplovnih propisa po kojima pilot upravlja zrakoplovom koristeći vanjske orijentire, ne oslanjajući se na instrumente.

Iako je pilot Ara Zobayan od zračne kontrole dobio odobrenje za specijalno vizualno letenje (SFVR), nije imao zakonske ovlasti za takav način leta jer zrakoplovna kompanija čiji je bio helikopter nije imala dozvolu za izvođenje SVFR-a.

Prema informacijama tri izvora koji su upoznati s radom tvrtke Island Express Helicopters, američka Savezna uprava za civilno zrakoplovstvo (FAA) odobrila je toj kompaniji provođenje vizualnog leta samo uz preduvjet vidljivosti od najmanje 4,8 kilometara i oblacima ne nižima od 300 metara iznad zemlje.

Iako su se na helikopteru nalazili sofisticirani instrumenti za vizualno letenje koje je odobrio FAA i mada je Zobayan imao odobrenje za SFVR, kompanija je smjela letjeti samo u uvjetima dovoljno dobre vidljivosti za vizualnu navigaciju, a ne u lošijim vremenskim uvjetima.

Dnevnik.ba