Article_Top_970x250

NOVI DAN, NOVI GAF Švedska vratila Komšićeva pisma kralju protiv Handkea jer nisu bila na engleskom

nastavlja sa sramoćenjem

NOVI DAN, NOVI GAF Švedska vratila Komšićeva pisma kralju protiv Handkea jer nisu bila na engleskom

stu 18, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Pisma koje je drugi bošnjački član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić uputio kralju Kraljevine Švedske Karlu XVI Gustavu vraćena su u Sarajevo zbog toga što nisu bila na engleskom jeziku, saznaje Srpskainfo iz diplomatskih izvora.

Podsjećaju, nakon što je Peter Handke dobio Nobelovu nagradu za književnost, Komšić je u znak prosvjeda uputio pismo predsjedniku Kraljevske švedske akademije znanosti Matsu Malmu.

Nakon njegove reakcije u medijima, Komšić mu je pisao ponovo. Međutim, medijima tada nije priopćeno da je predsjedavajući Predsjedništva BiH oba puta ta ista pisma pokušao da pošalje i švedskom kralju, ali u svakom slučaju ona još nisu ni stigla do njega zahvaljujući diplomatskom gafu Komšića ili nekoga od njegovih suradnika koji službenu diplomatsku poštu nisu uputili na engleskom jeziku.

Veleposlanstvo BiH u Švedskoj, koja je u ovom slučaju bila samo poštar, Komšićeva pisma je proslijedila Ministarstvu inozemnih poslova Švedske odmah po prijemu.

Međutim, 14. studenog joj je odgovoreno da pisma upućena kralju od 15. i 18. listopada treba prevesti na engleski jezik. Sada se čeka da Komšićev kabinet to učini.

Nije poznato da li je Kraljevska švedska akademija prihvatila Komšićeva pisma, ili su i oni tražili da im budu prevedena.

Dnevnik.ba