StoryEditor
središnja bosna

Novi biznisi mladih u Novom Travniku uz podršku EU-a i MOR-a

Piše fena  /  24.07.2023., 17:51h

Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Srednjobosanske županije (LPZ SBŽ) je u suradnji s općinom Novi Travnik nakon provedene poduzetničke obuke „Pokreni svoj posao“ i prezentacije poslovnih ideja odabralo deset mladih nezaposlenih osoba koje će dobiti grant sredstva za realizaciju vlastitih poslovnih ideja u općini Novi Travnik.

Potpisivanjem ugovora odabrani kandidati će dobiti financijsku podršku u iznosu po 6.000 KM i mentorsku podršku prilikom pokretanja i tijekom razvoja biznisa u prvoj godini poslovanja. Ukupna novčana sredstva po Javnom pozivu iznose 60.000 KM, od čega se iznos od 48.000 KM osigurava iz proračuna Općine Novi Travnik za 2023. godinu, a 12.000 KM se osigurava iz proračuna projekta "Suradnjom do bolje konkurentnosti – SBK", navodi se u priopćenju REZ Agencije.

Polaznici obuke i odabrani kandidati su iskazali zahvalnost i zadovoljstvo podrškom koju su dobili na njihovom putu ka vlastitom biznisu te smatraju kako je ovo pokazatelj njihove volje i želje da ostanu u BiH i ovdje stvaraju nove vrijednosti i prilike kako za sebe tako i za druge mlade ljude.

Projekt "Suradnjom do bolje konkurentnosti – SBK" ima za cilj unapređenje lokalnog sustava podrške radi smanjenja broja nezaposlenih i njihovog jačeg aktiviranja na tržištu rada s fokusom na teže zapošljive skupine.

Projekt implementira LPZ SBŽ koga čine: Regionalna ekonomska zajednica "REZ", Služba za zapošljavanje SBŽ, Ministarstvo za privredu SBŽ, Sveučilište/Univerzitet "Vitez", Srednja mješovita tehnička škola Travnik, Centar za edukaciju mladih CEM, Općina Vitez, Općina Novi Travnik, Općina Jajce, Općina Travnik, "GS-TMT" Travnik, "A&F" Jajce, "MAKS" Vitez i PU "Linija života" Donji Vakuf, dodaje se u priopćenju.

Lokalno partnerstvo za zapošljavanje SBŽ-a je jedno od 20 partnerstava uspostavljenih u BiH u okviru projekta "Podrška Europske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II" (LEP II), kojeg Europska unija financira s četiri milijuna eura, a provodi Međunarodna organizacija rada (MOR).

Ovaj projekt ima za cilj da kroz lokalna partnerstva za zapošljavanje doprinese poboljšanju zapošljavanja u lokalnim zajednicama i unaprijedi vještine i prilike za zapošljavanje osoba u nepovoljnom položaju na tržištu rada.

Dnevnik.ba

01. svibanj 2024 08:00