StoryEditor

Nove halucinacije Komšića: Danas državu BiH ponovo treba braniti

Piše D  /  01.03.2021., 10:03h

“Prilika kao tog ožujka 1992. godine se dešava jednom u historiji kada dobijate svoju državu, svoju nezavisnost. Treba se osvrnuti na okolnosti koje su tada bile, mislim na raspad Jugoslavije. Trebalo je imati hrabrosti i mudrosti krenuti tim putem. Skupo smo to platili, Kovači su samo jedan dio cijene koju smo platili u cijeloj BiH da bi stekli i obranili svoju nezavisnost. Danas državu ponovo treba braniti i graditi. Jedna unutrašnja agresija teče kroz institucije, ali koji znaju okolnosti u BiH nisu iznenađeni. To govori da svi oni ratni planovi zbog kojih smo platili ljudskim životima, destrukcijom opustošenom zemljom, etničkim čišćenjem i genocidom, da te politike još nisu odustale od svojih planova prije 30-40 godina”, kazao je Komšić.

Istaknuo je kako sada treba biti “mudar i hrabar”, ali da se ljudi, posebno mlade generacije umaraju i poručuju “Pustite nas s tom pričom i oslobodite nas tereta koji nosite”.

“Ja bih to rado popustio, ali ne može, neće drugi da nas popuste. Sada se vodi vrsta bitke, ne tenkovima, haubicama i ne plaća se ljudskim životima, ali ide teška bitka da se ova zemlja sačuva kao multietična i zemlja jednakih ljudi, da se uvede u NATO i EU. Drugog puta nema, nego čuvati zemlju i napraviti je boljom malo da ove generacije koje dolaze ne bi prošle ono što smo mi”, rekao je Komšić.

Kazao je kako su “uspjeli gurnuti zemlju prema NATO-u, ali da priča oko europskih integracija ide teško jer odluke zadiru duboko u unutrašnje uređenje zemlje”.

“Nije to samo priča oko ustava. Nažalost, BiH je uređena tako kako je uređena ustavno i moramo poštovati. Sastav Predsjedništva je takav kakav jeste, narod je izabrao. Nije uvijek lako doći do suglasnosti, ali stvari na tom nivou možda idu ponajbolje u BiH. Predsjedništvo jeste institucija koja radi, nisam očekivao da će stvari biti bolje nego da će biti gore, ali uspijevamo. Nekada preuzimamo obaveze da radimo posao koji nije u našooj nadležnosti – vakcine, migrantska kriza, borba protiv korone… Jer nekada se morate nametnuti kao neko ko će svojim autoritetom pogurati stvari naprijed”, zaključio je Komšić, prenosi N.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 13:21