StoryEditor

Nove crne brojke: U Španjolskoj umrlo 838 ljudi

Piše D  /  29.03.2020., 12:03h

Španjolska je nakon Italije druga zemlja po broju preminulih i četvrta po broju zaraženih u svijetu. Ovo je najtragičniji vikend od izbijanja korona virusa jer su i u subotu, u samo jednom danu, već preminule 832 osobe.

U nedjelju je broj novooboljelih porastao za 6549 na ukupno 78.797 osoba. Diljem Španjolske otvaraju se improvizirane bolnice, poput najveće na madridskom velesajmu ili u predgrađu Leganés gdje je prenamijenjena košarkaška dvorana.

Medicinske sestre i liječnici, kojima nedostaje zaštitne opreme, izliječili su 14.709 pacijenata.

U nedjelju će biti održan izvanredni sastanak vlade na kojem će biti potvrđena dodatna mjera u pokušaju suzbijanja širenja korona virusa.

Od ponedjeljka će na dva tjedna biti obustavljene sve gospodarske aktivnosti osim onih nužnih, poput zdravstva, proizvodnje hrane, trgovina s hranom, medija, distribucije struje i plina.

Još od 14. ožujka stanovnici smiju izlaziti samo kako bi otišli na posao, u trgovinu s hranom, ljekarnu, bolnicu, kiosk, banku, benzinsku postaju ili prošetati psa. Sada neće smjeti niti na posao, osim ako nije okvalificiran nužnim u dokumentu koji će biti objavljen tijekom dana i stupiti na snagu u ponoć.

Premijer Pedro Sánchez u subotu je s konferencije za medije pozvao Njemačku, Nizozemsku i ostale zemlje EU-a koje se protive izdavanju zajedničke obveznice, kojom bi se prikupio novac za zdravstvo i nadoknadu gospodarske štete, prenosi Hina.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 11:55