StoryEditor

Nove bajke Izetbegovića: BiH je starija od Hrvata, Srba i Bošnjaka...

Piše D  /  21.03.2021., 01:03h

“Unitarna ili jednostavna država kakva je BiH bila do prihvaćanja daytonskog ustroja i koja funkcionira na temelju građanskog načela prirodni je okvir i sustav koji štiti i omogućava opstanak i razvoj multietnične zajednice kakva je (BiH) bila i kakvu težimo obnoviti", kazao je Izetbegović gostujući u online raspravi koju je organizirala notorna sarajevska nevladina udruga "Krug 99".

Izetbegovićeva je teza da je BiH kao država znatno starija od Hrvata, Srba i Bošnjaka kao današnjih naroda pa je, po njegovu sudu, neprihvatljivo tražiti rješenja koja bi se temeljila isključivo na pravima tih kolektiviteta.

Ustvrdio je i da su dvojbene interpretacije o pravima konstitutivnih naroda iznoseći tvrdnju kako je riječ o terminu koji se temelji na pogrešnom prijevodu Daytonskog sporazuma koji je napisan na engleskom jeziku.

"Sama riječ se ne može prevesti kao konstitutivni narodi. Država je postojala i prije nego što su ti narodi nastali", kazao je Izetbegović pojašnjavajući kako je nedavno od Ureda visokog predstavnika za BiH (OHR) tražio da mu dostavi originalni primjerak sporazuma parafiranog u Daytonu 1995. godine te da se na temelju preciznog prijevoda razjasne nejasnoće o tome što tamo zapravo stoji kada se definira BiH kao država.

O tome hoće li konačno tumačenje biti da su tri naroda u BiH "konstitutivni" ili pak da su "konstituentni" države, smatra Izetbegović, ovisi i kako bi trebalo voditi pregovore o njezinom preustroju i tražiti nove modele.

Izetbegović je na stajalištu kako je svima jasno da sadašnja BiH, kako je ustrojena ne odgovara nikome, da je prekomplicirana i ne odgovara na potrebe svojih građana.

"Zemlja s 13 ustava i 14 zakonodavnih tijela u kojoj odluke donosi i njome vlada skoro 600 zastupnika i više od 120 ministara je preskupa, konfuzna i neefikasna. Dominacija pripadnika jednog naroda nad druga dva i nad ostalima kakvu četvrt stoljeća živimo diljem BiH ne donosi sreću ni tom lokalno dominantnom narodu", kazao je čelnik najveće bošnjačke stranke.

Njegov je prijedlog da se BiH stoga vrati načelima građanskog uređenja na kojima je funkcionirala do 1995. godine uz osiguranje zaštite prava svih nacionalnih zajednica koje u njoj žive.

"SDA u cijelosti stoji iza građanskog načela i spremna je na punu i hitnu provedbu presuda Europskog suda za ljudska prava", kazao je Izetbegović iznoseći ocjenu kako je "nevjerojatna" tvrdnja HDZ-a BiH da bi se građanskim ustrojem BiH "uskoro pretvorila u bošnjačku, a zatim i u islamsku republiku BiH“.

Potvrdio je kako do sada nije bilo nikakvog napretka u pregovorima SDA i HDZ BiH o izmjenama izbornog zakona te je sugerirao kako će se format tih pregovora morati proširiti i u njih uključiti ostale parlamentarne stranke te predstavnike tijela državne vlasti, prenosi Hina.

Dnevnik.ba

14. travanj 2024 20:48