​Novčano kažnjeno 58 roditelja zbog necijepljena djece u Sarajevskoj županiji

prekršaj

​Novčano kažnjeno 58 roditelja zbog necijepljena djece u Sarajevskoj županiji

lis 20, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Sanitarni inspektori Županijske uprave za inspekcijske poslove Sarajevske županije (KUIP SŽ) su na osnovu dostavljenih potvrda o nekompletnom cijepljenom statusu pedijatrijskih odjeljenja JU Dom zdravlja SŽ, od sredine lipnja do sada uputili 306 poziva roditeljima koji su odbili cijepljenje djece. Pozivu inspektora za sada su se odazvala 72 roditelja, dok su ostalih 234 u postupku službenog izjašnjavanja, potvrdili su Feni iz KUIP-a SŽ.

''Poslije razgovora s postupajućim inspektorima 14 roditelja je pristalo cijepiti dijete, dok ih je 58 odbilo izvršiti cijepljenje, radi čega su im izdate novčane sankcije u ukupnom iznosu od 5.800 KM'', kazala je Feni glasnogovornica KUIP-a SŽ Vildana Brdarić. Naglasila je da su članom 40. Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti predviđene novčane kazne za prekršaj fizičkoj osobi od 100 KM do 2.000 KM, ako ne obavi imunizaciju protiv određene zarazne bolesti.

 ''Za prekršaje navedenog člana novčanom kaznom kažnjava se roditelj, odnosno staratelj za propuštanje dužne brige za maloljetnika, kojima se u skladu s odredbama Zakona o prekršajima FBiH izdaje minimalni iznos propisane novčane kazne'', dodala je Brdarić. Prema provedbenim propisima o načinu provođenja obavezne imunizacije, imunoprofilakse i kemoprofilakse protiv zaraznih bolesti, kako je kazala Brdarić, plaćanjem kazne roditelj nije amnestiran od daljeg cijepljenja. 

''Naime, na osnovu člana 44. Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti federalni ministar zdravstva na prijedlog Zavoda za javno zdravstvo FBiH donosi Naredbu o programu obaveznih imunizacija stanovništva od zaraznih bolesti za tekuću kalendarsku godinu'', kazala je Brdarić. Uzevši u obzir navedeno i inspektori shodno ovlaštenjima propisanim Zakonom o inspekcijama SŽ u ponovljenim postupcima mogu izdavati veće novčane sankcije, prilikom provođenja nadzora nad primjenom navedene naredbe za predstojeću godinu, poručili su iz KUIP-a SŽ. 

Dnevnik.ba

#3 234AdSense