StoryEditor

Novalićeva odvjetnica: Radio je po zakonu, Tužiteljstvo nema dokaza

Piše D  /  24.02.2021., 02:02h

"Niti jedan dokaz nema o kriminalnim aktivnostima premijera", kazala je Vidović u uvodnim riječima.

Kako je kazala, Tužiteljstvo je zanemarilo što se događalo u vrijeme kada su nabavljeni respiratori, da je bila pandemija i da je vladao strah. To je ilustrirala primjerima iz svjetskog tiska.

"Dokazat ćemo da je svaka radnja premijera bila zakonita i usmjerena na ublažavanje posljedica pandemije. Dokazat ćemo da se premijer u tom periodu borio na tri pravca djelovanja. Prvo za izradu domaćih respiratora, drugo da privatne domaće kompanija nabave uređaje, i treće da se nabave respiratori komercijalnim putem preko FUCZ-a", kazala je Vidović.

Dodala je da je Novalić sve radio u okviru službene dužnosti. U to vrijeme, navela je, državnici i vlade u svijetu borili su se za nabavu respiratora.

Naglasila je da optuženi nisu imali kontakte u vrijeme i na način kako to tvrdi Tužiteljstvo, te da je prvi kontakt premijera i Fikreta Hodžića ostvaren posredstvom treće osobe 29. ožujka 2020.

Također je kazala da je Vlada, a ne premijer, donijela odluku o davanje suglasnosti FUCZ-u za nabavu opreme.

"Dokazat ćemo da ne stoji tvrdnja da samo zdravstvene organizacije mogu nabavljati ovakve uređaje. Ne postoji osnova da FUCZ ne može biti ugovorni organ u postupku javne nabave medicinske opreme", istaknula je Vidović.

Dodala je da je postupak proveden u skladu s mišljenjem i uputama Dženana Salčina, direktora Agencija za javne nabave.

Naglasila je da su identične odluke donošene i u brojnim drugim državama.

U Sudu Bosne i Hercegovine, podsjetimo, jutros je počelo suđenje, odnosno glavni pretres u aferi Respiratori, u kojoj je prvooptuženi premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

U ovom slučaju optuženi su i suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, vlasnik poljoprivrednog poduzeća Srebrena malina Fikret Hodžić te dopremijerka FBiH i ministrica financija Jelka Milićević.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 01:58