StoryEditor

Novalić zamijenio jamstva za respiratore?

Piše D  /  03.06.2020., 12:06h

Tužiteljstvo BiH je najavilo i provođenje financijske istrage prema osumnjičenima u aferi Respiratori koja će imati za cilj utvrđivanje eventualne povezanosti novčanih tokova i način raspolaganja, objavio je Dnevni avaz.

Prema dokazima Tužiteljstva BiH, a koji su u posjedu Avaza, pribavljena dva ugovora o kupoprodaji s datumom od 3. travnja, a prema ponudi potpisani 2. travnja, u svim sadržajnim članovima su potpuno identični jedan s drugim, osim što nose različite oznake tipa respiratora kao predmeta ugovora.

Ranije je objavljeno da su ovi ugovori zamijenjeni i ubačeni u lažne poslovne isprave. ‘‘Iako se, prema opisnim karakteristikama iz ugovora, navodno radi o invazivnom HCVE003 i neinvazivnom ACM8 1 2A respiratoru, cijena od 10,5 milijuna KM jednako je iskazana u oba ugovora.

No, Tužiteljstvo je tijekom istrage došlo do informacije da su dvije pribavljene ponude došle 2. travnja, dan prije potpisivanja ugovora‘‘, navodi Dnevni avaz i dodaje kako je istragom utvrđeno da Fahrudin Solak nije mogao za jedan dan cijeniti povoljnost ponude u odnosu na sve druge koje su stigle u ovu federalnu instituciju.

Tužiteljstvo je, navodi Avaz, u protokolu FUCZ-a pronašlo ugovor potpisan između vlasnika Srebrene maline Fikreta Hodžića i Solaka u iznosu od 10,5 milijuna KM, s naznakom "respirator invazivni HCVE003", što su, kako navode novine, potvrdili i svjedoci.

‘‘Ali u svojim iskazima Tužiteljstvu Solak i Hodžić su, na upit o pronalasku dva ugovora, kazali da je riječ o tehničkoj greški. Međutim, Tužiteljstvo je utvrdilo da ova ponuda uopće nije bila protokolirana i da ju je u ured FUCZ-a donio službenik iz Ureda premijera Novalića, a ne sam Hodžić, kako je tvrdio.

Osim toga, prema dokazima Tužiteljstva, osumnjičeni Novalić, kada je potpisan ugovor o nabavci respiratora ACM812A, odnosno 14. travnja, znači 11 dana kasnije, u svojstvu premijera, Načinio je, na zahtjev Hodžića, i proslijedio jamstva Srebrene maline za ugovoreni posao u formi pisma podrške proizvodaču respiratora ACM812A‘‘, navodi Avaz.

Novine dodaju kako Tužiteljstvo smatra da je Novalić zamijenio jamstvo koju je prethodno u pismu podrške 2. travnja poslao dobavljaču za tip respiratora HCVE003 i zatim u Kinu poslao novo pismo od 14. travnja, za respiratore ACM812.

Također, novine dodaju kako je federalni premijer dobivao sve informacije od bliskih suradnika o realizaciji ovog posla s Kinezima i poslovanju tvrtke BTL iz Podgorice.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 10:45