StoryEditor
"Medijski teror"

Novalić veleposlaniku SAD-a: Radili ste ovo i Aliji Izetbegoviću, Harisu Silajdžiću, svakom tko je bio faktor kod Bošnjaka

Piše desk  /  09.11.2023., 18:09h

Nakon što je američki veleposlanik Michael Murphy poručio da je bivši premijer FBiH Fadil Novalić sankcioniran zbog svog ponašanja odnosno zbog korupcije uslijedio je žestok odgovor.

Murphy je u razgovoru za Fenu odgovorio na tvrdnje bivšeg premijera Federacije BiH Fadila Novalića da je sankcioniran zato što je neko iz bh. politike tražio od Vlade SAD-a da to uradi.

"To nije slučaj. Mi donosimo vlastite odluke na osnovu dokaza koje imamo, a gospodin Novalić je sankcioniran zbog svog ponašanja. To je korupcija. To nije tajna. Mi smo bili vrlo jasni u vezi s tim. Ako ima zabrinutosti u vezi toga, odgovor je zato što je korumpiran", rekao je veleposlanik Murphy, prenosi Klix.

U odgovoru Murphyju, Novalić ga je optužio da je potrošio milijune maraka u propagandu.

"Veleposlanik Murphy se opet gotovo patološki bavi sa mnom. Kaže i danas da sam ja korumpiran.Strategija koja se, nažalost, u našoj zemlji provodi već 30 godina. Nisam prvi - radili su ovo i Aliji Izetbegoviću, Harisu Silajdžiću, svakom ko je bio faktor kod Bošnjaka. Uvijek je išao medijski teror o ‘korupciji‘, ‘kriminalu‘, čak i ‘islamskom terorizmu‘", naveo je Novalić.

Zatim je optužio Murphyja da je uložio mnogo u propagandu, ali da je opet "morao izvršiti državni udar".

"Trebali ste priupitati svog kolegu Larsona, koji je iz Bosne utekao pod čudnim okolnostima, zbog čega su mene stavili na crnu listu. Saznali biste bi da su u pitanju pisma umirovljenicima kakva je slao i predsjednik Amerike. Čudi da niste mogli čak naći ni bolje opravdanje. Jasno je da sam smetao projektima i širim planovima. Ali, mene ne možete ucijeniti, jer nemam oraha u džepu. S druge strane, valjalo bi saznati kako ćete vi, gospodine Murphy, svojoj vladi opravdati kako su milijunskim iznosima plaćani Media planovi kojim su širene laži i neistine u Bosni i Hercegovini. Ne znam kako je kod vas, ali u našoj zemlji je grijeh lagati, a u laži su kratke noge", naveo je SDA-ovac.

Na kraju je poručio kako se nada da će Sjedinjene Američke Države ponovo poslati ozbiljnog i nekorumpiranog veleposlanika.

"Onakvog kakvi su bili vaši prethodnici, gdja. Maureen Cormack i gosp. Eric Nelson, a ne kao što ste vi gospodine Murphy, jer vi ostavljate samo laži i smutnje među Bošnjacima."

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 19:15