Article_Top_970x250

Novalić: U svjetskoj igri cjepiva najbolje su prošli proizvođači, pa moćni, pa tek onda zemlje „trećeg svijeta“

premijer federacije

Novalić: U svjetskoj igri cjepiva najbolje su prošli proizvođači, pa moćni, pa tek onda zemlje „trećeg svijeta“

lip 04, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

U toj, svjetskoj igri cjepiva, najbolje su prošli oni koji ih proizvode pa tek, onda, oni koji su moćni. Pa tek, onda, oni koji su zemlje „trećeg svijeta“.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić danas je tijekom posjeta Zeničko-dobojskom kantonu i Kantonalnoj bolnici Zenica (KBZ), odgovarao i na novinarska  pitanja o problemima u nabavci cjepiva za građane te sporom procesu cijepljenja u tom entitetu i ZDK-u, prenosi Fena.

Novalić je istaknuo kako Federacija BiH i nije, baš, nadležna za nabavku cjepiva, mada su prihvatili i tu obvezu. Podsjetio je kako taj posao, svugdje u svijetu, rade državne vlasti.

- Druga stvar, mi, u tom globalnom svijetu, na određeni način, nismo, da tako kažem, „potrčali“ prvi i bili neki, „pokusni kunići“. Neke su države to prihvatile - Mađarska, Srbija, Izrael...

Jednak procent cijepljenja, kao mi, imaju, recimo, razvijenije zemlje - Japan, Malezija, Indonezija, Južna Koreja...U toj, svjetskoj igri cjepiva, najbolje su prošli oni koji ih proizvode pa tek, onda, oni koji su moćni. Pa tek, onda, oni koji su zemlje „trećeg svijeta“ - kazao je Novalić.

Međutim, dodao je, Vlada FBiH je, svakako, u „završnoj fazi nabavke cjepiva“, ali da im je u tom procesu naškodila javna kampanja oko nabavke cjepiva.

-To nam je rekao i Ruski fond, da ne tolerira da ga se izlaže na taj način. I, onda, smo zatvorili informacije i, sada smo, zaista, u zadnjim danima pred potpis ugovora.

Danas je Kineska državna agencija potpisala ugovor i poslala ga diplomatskom poštom. Nismo ga još dobili, jer ide diplomatskom poštom. Dobit ćemo ga ovih dana i odmah ćemo ga i potpisati... Danas smo imali sastanak s Pfizerom, znači, nabavka milijun cjepiva. Također, za 15 dana bit će potpisan ugovor - najavljuje Novalić.

Masovna cijepljenje, kaže, nije samo pitanje nabavke cjepiva, nego i organizacije cijepljenja, koja je u nadležnosti kantonalnih zavoda za javno zdravstvo.

Dnevnik.ba