StoryEditor

Novalić, Solak, Milićević i Hodžić danas se izjašnjavaju o krivnji u predmetu "Respiratori"

Piše D  /  29.01.2021., 07:01h

Sporne respiratore je za potrebe Federalne uprave civilne zaštite na čijem čelu je bio Fahrudin Solak uvezla kompanija "Srebrena malina" u vlasništvu Fikreta Hodžića. Sutkinja Enida Hadžiomerović zakazala je ročište za danas u devet sati.

Početak suđenja zakazan je nakon što je koncem 2020. potvrđena optužnica. Pored premijera Novalića, optuženi su ministrica financija Jelka Milićević, suspendirani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak te vlasnik "Srebrene maline" Fikret Hodžić.

Tužiteljstvo BiH je ranije navelo da se premijeru Novaliću stavlja na teret da je, koristeći okolnosti proglašenja pandemije, kao i ovlasti premijera, osmislio plan nezakonite kupovine sredstava i opreme za borbu protiv koronavirusa.

Novalić, Solak i Hodžić se terete za udruživanje radi činjenja kaznenih djela u vezi s djelima "zloupotreba položaja ili ovlasti, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem i pranje novca.

Terete se, pored toga, za krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, krivotvorenje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i nezakonitosti vezanih za financijske izvještaje.

Federalna ministrica financija Jelka Milićević se tereti za nesavjestan rad u službi.

"Optuženima se stavlja na teret počinjenje navedenih kaznenih djela u vezi s nabavkom 100 respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM, te zaštitne opreme u vrijednosti od 2.900.000 KM za potrebe borbe protiv koronavirusa u FBiH", prenosi Hina.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 00:16