Article_Top_970x250

Novalić, Solak i Hodžić prenoćili u SIPA-i

predmet "respiratori"

Novalić, Solak i Hodžić prenoćili u SIPA-i

svibnja 29, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: raport.ba

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić, suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i direktor firme "Srebrena malina" Fikret Hodžić, nakon višesatnog saslušanja u vezi nabave 100 respiratora iz Kine za FBiH, zadržani su u prostorijama Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u Istočnom Sarajevu, gdje su i prenoćili.

Sva trojica bi danas trebala biti predana u nadležnost Tužiteljstva BiH. Za sada nije poznato ima li i hoće li tijekom rada na slučaju “Respiratori” biti još osumnjičenih osoba - posebno nakon sinoćnjih saslušanja, odnosno izjava.

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine zaprimilo je sredinom svibnja stručno vještačenje u okviru predmeta ”Respiratori“.

U ranijem priopćenju Tužiteljstva BiH navodi se kako su svi respiratori u predmetu locirani, evidentirani i izvršeno je stručno vještačenje.

"U nalazu vještaka utvrđeno je da nabavljeni ventilatori ne posjeduju ni minimum potrebnih bitnih karakteristika za adekvatan tretman pacijenata u jedinicama intenzivne terapije, među koje spadaju pacijenti oboljeli od COVID-19. Dakle, nije preporučeno korištenje ovih ventilatora u jedinicama intenzivne terapije", naveli su ranije u priopćenju.

Rečeno je kako je tim tužitelja Tužiteljstva BiH od početka rada na predmetu, 4. svibnja ove godine, kada je tužiteljstvo preuzelo predmet, poduzeo cijeli niz potrebnih radnji na utvrđivanju svih okolnosti ove nabave i intenzivan rad se svakodnevno nastavlja.

Putem instituta Međunarodne pravne pomoći pribavljeni su i pribavljaju se svi potrebni podaci i informacije o predmetnoj nabavi, vrše se vještačenja i pregledi dokumentacije i tužiteljski tim je u svakodnevnom i stalnom kontaktu s policijskim i sigurnosnim agencijama s kojima radi na predmetu.

Tužiteljstvo BiH o provedenim aktivnostima će blagovremeno i točno informirati javnost.

Dnevnik.ba