Article_Top_970x250

Novalić se mora hitno obratiti javnosti. S razumnim objašnjenjem

skandalozna izjava

Novalić se mora hitno obratiti javnosti. S razumnim objašnjenjem

lip 05, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Armin Durgut/Pixsell

Fadil Novalić zaprepastio je novom u nizu bizarnih izjava. Ova je posebno skandalozna.

Premijer Federacije BiH jučer je izjavio da "...mi (FBiH), u tom globalnom svijetu, na određeni način, nismo, da tako kažem, ´potrčali´ prvi i bili neki, ´pokusni kunići´. Neke su države to prihvatile - Mađarska, Srbija, Izrael...".

Novalićeva jučerašnja izjava vjerojatno služi kao pokušaj opravdanja i izmišljanje alibija za nevjerojatnu nesposobnost i sporost pri nabavi cjepiva.

Federacija BiH nema nijedno izravno nabavljeno cjepivo, sve je stiglo putem COVAX-a, EU mehanizma i donacija drugih država.

Ako je, pak, istina da se s nabavom cjepiva odugovlačilo kako ne bismo bili ´pokusni kunići´, riječ je o skandalu ogromnih razmjera, vjerojatno i većih nego u aferi respiratori.

Srbija i Izrael su među zemljama s najvišom stopom imunizacije u svijetu. Srbija je nabavila Sputnik V, Astra Zenecu, kineska cjepiva, ali i američki Pfizer. Izrael je koristio isključivo Pfizer koji je masovno korišten u EU i SAD-u te bio najtraženije svjetsko cjepivo.

Ako su vlasti FBiH oklijevale s nabavom cjepiva koja je odobrila Svjetska zdravstvena organizacija i koja su upotrebljavana u najrazvijenim zemljama svijeta, riječ je o nezapamćenom skandalu. Ako je doista tako, odgovorni su za mnoge živote koji su se mogli sačuvati.

Novalić nam duguje objašnjenje izjave.

B.Bošnjak/Dnevnik.ba