StoryEditor

Novalić rekao što misli o gašenju Aluminija: Ekonomija jača od politike

Piše D  /  12.07.2019., 02:07h

Iako je posjeta imala kurtoazni karakter, nezaobilazne teme razgovora su bile aktualno stanje u BiH, formiranje vlasti, restrukturiranje gosodarstva, „Alumunij“, a riječ ekonomija dominirala je tokom cijelog susreta. Jer, kako je naglašeno, bez bržeg razvoja ekonomije nema ni napretka, političke i svake druge stabilnosti, zaustavljanja odlaska mladih ljudi, jačanja vladavine prava.

Kad je riječ o „Aluminiju“ Novalić je izrazio žaljenje što je kompanija došla u takvu situaciju, prije svega zbog stanja na svjetskom tržištu aluminija koje je u ovom trenutku izrazito nepovoljno za ovo društvo, ali i evidentnih nedostataka u upravljanju unutar „Aluminija“. Prestanak rada mostarskog kombinata nazvao je neumoljivošću ekonomije nad politikom, naglasivši da je to prvenstveno ekonomsko pitanje i da može biti riješeno samo ekonomskim mjerama.

Ambasadorica Hohmann poželjela je svom domaćinu da nastavi reformski put koji je započeo, rekavši da će naša zemlja kao i do sada, imati podršku SR Njemačke na putu ka Europskoj uniji.                       

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 10:14