StoryEditor

Novalić: Postoje dva vrlo realna partnera koji čekaju da se spusti temperatura oko Aluminija

Piše D  /  26.09.2019., 07:09h

– S obzirom na veliki interes javnosti kao i većine medija za situaciju u Aluminiju d.d. Mostar, Uprava Društva može potvrditi kako se proces due diligence analize, koju u Aluminiju provodi odranije više puta spominjani međunarodni konzorcij, nalazi u završnoj fazi, priopćeno je iz Aluminija.

Iz Uprave Aluminija navode kako je ta analiza jedina realna osnova za donošenje odluka potencijalnih investitora, a kako je proces u završnoj fazi, uskoro se očekuje i njihov konkretni stav po tom pitanju.

– Ujedno možemo potvrditi kako postoji još nekoliko interesenata koji su izrazili zanimanje za Aluminij, ali u ovome trenutku nema konkretnijih poteza ili najava u kojem bi se pravcu eventualni pregovori mogli razvijati. Uprava Društva Aluminij i dalje će redovito informirati javnost o svim važnim novostima, pri čemu i dalje ostaje glavni prioritet maksimalno se angažirati na postizanju zacrtanih ciljeva na planu ponovnog pokretanja proizvodnje i oživljavanja cjelokupnog lanca poslovnih interesa koji su se godinama gradili oko Aluminija i koji su tako puno značili za gospodarski prosperitet Hercegovine i države BiH u cjelini, stoji na kraju priopćenja.

Podsjetimo, proizvodni pogoni mostarskog Aluminija zaustavljeni su 10. srpnja nakon što je poduzeće iskopčano s električne mreže zbog nagomilanih dugova. Početkom rujna od nekadašnjih 900 zaposlenika njih 500 dobilo je otpremnine i rješenja o prestanku radnog odnosa. Preostali radnici potpisali su nove ugovore u rade te sada čekaju investitore i ponovno pokretanje proizvodnje.

O situaciji s Aluminijem za TV1 je govorio i federalni premijer Fadil Novalić. Između ostalog, komentirao je i odluku Skupštine dioničara Aluminija o pokretanju proizvodnje.

– Ne vidimo da je to realno bez nekog novog vlasnika. Za svako pokretanje proizvodnje trebate novu struju, koju do sada niste plaćali, nove kupce i slično, naveo je Novalić. Kako je kazao, Aluminij treba proizvoditi aluminij, elektrolizu, a za to postoje dva ozbiljna partnera.

– Ima ih pet, ali dva su veoma ozbiljna. Oni ne postavljaju nikakve uvjete preferencijalne struje, jer je mi, po svojim zakonima, ne možemo dati. Dakle, postoje dva vrlo realna partnera koji čekaju da se izvrše otpremnine i da se na određeni način spusti temperatura, energija koja je izazvana zaustavljanjem Aluminija, što je realno veliki i neugodan događaj, kazao je Novalić.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 19:53