StoryEditor

"Novalić neposredno ili preko drugih vršio utjecaj na Zolaka da izda rješenje"

Piše D  /  29.06.2020., 10:06h

Tužiteljstvo je zatražilo mjere zabrane sastajanja sa suosumnjičenima te zaposlenicima Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, u trajanju od 30 dana, prenosi N1.

Je li firma F.H. Srebrena Malina na zakonit način dobila dozvolu Agencije za lijekove BiH za upis u registar veleprometnika i za uvoz respiratora? Tužiteljstvo kaže - ne, niz uvjeta i procedura nije ispoštovan. Odvjetnica direktora ove agencije, Aleksandra Zolaka odgovara - nije bilo nezakonitosti.

"Počinio je kazneno djelo zloupotrebe položaja, na način da je iskoristio svoje ovlasti direktora, te ih prekoračio u jednom dijelu i donio rješenje o upisu u registar veleprometnika na osnovu čega je dobivena suglasnost za uvoz respiratora", rekao je Mirza Hukeljić, postupajući tužitelj Tužiteljstva BiH.

"Smatramo da u radnjama gospodina Zolaka nema uopće kaznenoga djela pa mu se ne mogu izdati bilo kakve mjere, Tužiteljstvo je tražilo te mjere samo na mjesec dana", rekla je Senka Nožica, odvjetnica Zolaka.

F.H. Srebrena Malina 23. travnja podnijela je zahtjev za uvoz respiratora, četiri dana poslije dobila i dozvolu. U sudnici se nekoliko puta moglo čuti ime premijera FBiH Fadila Novalića, koji je u istoj ovoj zgradi sjedio prije nešto manje od mjesec dana. Tužitelji navode - Novalić je neposredno ili preko drugih vršio utjecaj na Zolaka da izda rješenje.

Ranije je tužiteljstvo predstavilo Viber komunikaciju u vezi sa dobivanjem ovog rješenja - 22.04. Fadil Novalić u viber grupu prosljeđuje poruku Fikreta Hodžića koja glasi:

„Dozvola nam treba što prije. Nemojte zaboraviti :)" i dodao „Ovo mi šalje Fikret.“

Fikret Hodžić je dozvolu za uvoz dobio vrlo brzo, bez obzira što, kako navode tužitelji, Srebrena Malina nije ispunjavala niz kriterija predviđenih zakonom. Odvjetnica Zolaka, s druge strane, kaže - kriteriji ispoštovani, kao i procedure, što bi bilo da dozvolu nisu izdali u vremenu kada su bh. zdravstvu respiratori bili nužni?

Do sutra u 13 sati očekuje se odluka Suda - hoće li Aleksandru Zolak narednih trideset dana biti zabranjeno sastajanje i komunikacija sa Novalićem, Solakom i Hodžićem ali i sa uposlenicima Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 18:47