Article_Top_970x250

Novalić: Nabavili smo 170.000 testova, pohvalila nas je Svjetska zdravstvena organizacija

koronavirus

Novalić: Nabavili smo 170.000 testova, pohvalila nas je Svjetska zdravstvena organizacija

ožu 26, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Fena

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić kazao je danas u obraćanju javnosti da je mjere sprječavanja širenja koronavirusa koje je poduzela FBiH pohvalio i predsjednik Svjetske zdravstvene organizacije.

- Stoga molim građane da ih se i dalje pridržavaju. Održana je danas sjednica Vlade FBiH. Vlada je dala suglasnost za početak pregovora sa Svjetskom bankom za sredstva koja trebaju služiti za prevenciju koronavirusa. Sredstva nakon pregovora s MMF-om će služiti za dvije stvari: zdravstveni aspekt prevencije koronavirusa i ekonomski aspekt - kazao je Novalić, piše Avaz. 

Istaknuo je kako je za ožujak zakupcima koji koriste federalne prostore snižena zakupnina za 50 posto.

Komentirao je jučerašnju rekonstrukciju Kriznog stožerra civilne zaštite.

- Moram priznati da to nije bio politički potez. To je jedno tehničko pitanje da bismo učinili taj isti krizni stožer efikasnijim. Njega je dosad činila 21 osoba i u njegovom sastavu nisu bili bitni organi i službe koje provode borbu protiv pandemije. Prema zakonu, tamo su svakako bile i ostale tri osobe, a to su dopremijeri, šef Stručnog stožera, direktor Civilne zaštite i direktor Crvenog križa. Ostale osobe smo zamijenili i uveli one koje sudjeluju u borbi protiv koronavirusa. To su direktor policije FBiH, direktor inspekcijskih službi, direktor Robnih rezervi i direktor Zavoda za javno zdravstvo. Upravo te četiri organizacije nisu bile uopće zastupljene, a vidimo da glavni teret provođenja mjera ide preko njih - pojašnjava Novalić.

Dodaje da jučer nisu mijenjane uredbe.

- Samo smo, dakle, napravili efikasnijim i uveli mehanizam da se ne mogu sjednice zakazivati na zahtjev direktora, one se moraju zakazivati jer se svi zahtjevi slijevaju u Civilnu zaštitu. Ne želim da se to pitanje politizira - poručio je.

Ističe da je posljedica toga efikasno odlučivanje.

- Već smo sinoć iz tog stožera dobili potrebe za nabavu zdravstvenih sredstava za kojima postoji ogromna potreba u FBiH, a Vlada je na svojoj sjednici kasno sinoć to i odobrila. Napominjem da je u pitanju nabava milijun zaštitnih maski, pet tisuća odijela za zdravstvene radnike, točno koliko imamo doktora u FBiH, 500.000 rukavica i ono što je stanovništvu najvažnije - 170 tisuća testova koji služe za mjerenje prisustva ili neprisustva koronavirusa - naglašava Novalić.

Potvrđen koronavirus kod pet osoba

Direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar ovom prilikom kazao je da je do jutros u 10 sati testirano 18 novih uzoraka, od čega je Covid-19 potvrđen kod pet osoba.

- Što se tiče novih pet slučajeva, četiri su iz Sarajeva i jedan iz Gruda. Kad uzmemo cijeli dan, imali smo deset novih potvrđenih slučajeva. Do danas u FBiH je testirano 517 osoba, s tim da je Covid-19 potvrđen kod 62 pacijenta, najviše potvrđenih slučajeva imamo u HNk - 26, u KS – 9, ZDK – 8, ZHK – 7, USK – 6, BPK – 4, PK – 1, SBK – 1. Do danas Tuzlanski kanton i Kanton 10 još nisu prijavili pozitivne slučajeve. A imamo i tri potvrđena smrtna slučaja u FBiH, po jedan u Bihaću, Konjicu i Sarajevu – pojasnio je Pehar.

Dodao je da se pod nadzorom u FBiH nalazi 30.000 ljudi.

- To je uspješna mjera u FBiH i stoga građane pozivamo da se striktno pridržavate mjera samoizolacije i prate naredbe institucija. Sljedeća dva do tri tjedna su ključna u razvoju situacije i od svih nas ovisi u kojem smjeru će taj proces ići. Ako se budemo odgovorno ponašali, krivulja koja pokazuje razvoj epidemije na prostoru FBiH bit će pod manjim kutom, što znači da će se pojavljivati manji broj slučajeva. To znači da ćemo imati manje opterećenje na zdravstveni sustav i izbjeći tzv. talijanski scenarij – pojasnio je Pehar.

Zamolio je građane da se pridržavaju mjera koje su odredili odgovorni organi.

- Tražim i od onog dijela javnosti koji još nije svjestan situacije da promijeni svoj neodgovoran stav i da se počne odgovorno ponašati, jer to je ključ uspjeha – zaključio je Pehar.

Dnevnik.ba