StoryEditor
Gaf

Novalić na Dan državnosti: Želim svima čestitati Dan neovisnosti

Piše desk  /  26.11.2022., 07:05h

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić posjetio je jučer Jajce i Mrkonjić grad povodom obilježavanja Dana državnosti BiH, međutim, kada je čestitao građanima ovaj praznik pomiješao ga je s 1. ožujkom, pa je tako za njega 25. studeni bio Dan neovisnosti.

Novalić je taj napravio u izjavi novinarima.

“Vrijeme je da se podsjetimo koje su vrijednosti koje su uspostavljene ovdje. Ove vrijednosti su preslikane u prvi Ustav Republike Bosne i Hercegovine 1945. godine gdje je pisalo ‘ovo je ustav naroda i građana BiH’. Duboko vjerujem i vidim da je to tako i danas uz neka neslaganja. Mislim da smo sve bliže i bliže da ih prevaziđemo. Zato sam danas ovdje i želim svima čestitati Dan neovisnosti 25. studeni”, poručio je Novalić.

Ovo inače nije prvi gaf federalnog premijera koji je na toj poziciji već osam godina.

Podsjećanja radi, 25. studenog u manje od polovine BiH obilježava Dan državnosti Bosne i Hercegovine na dan kada je 1943. u Mrkonjić Gradu održano prvo zasjedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH) na kojem je usvojena i Rezolucija i s njom akti u kojima je izražena odlučnost naroda BiH da njihova zemlja, koja nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego i srpska i muslimanska i hrvatska, bude zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih Srba, Muslimana i Hrvata.

S druge strane, Dan nezavisnosti se obilježava 1. ožujka. Na ovaj dan prije 30 godina je održan referendum na kojem je od 64 posto građana koji su izašli na referendum, 99 posto odabralo izlazak iz Jugoslavije. Taj dan se slavi kao dan kada je BiH postala neovisna država nakon raspada Jugoslavije.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 21:21