StoryEditor
premijer fbih

Novalić: Možemo raditi pakete mesnih proizvoda, brašna, deterdženta i ulja, razrađujemo tu metodu

Piše desk  /  02.04.2022., 08:55h
Premijer Vlade Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić bio je gost Federalne televizije te je govorio o poskupljenjima, usvojenom federalnom proračunu i robnim pričuvama.

Na pitanje kako pomoći građanima i staviti pod kontrolu rast cijena, Novalić je odgovorio:

"To je jedna globalna pojava. I ona se naročito izražava kroz dvije skupine proizvoda - prehrana i energija. Na strani energije to je svakako cijena nafte i naftnih derivata koja najviše ugrožava naše stanovništvo. Znatno više od svega drugog. Što se tiče same energije imamo i električnu energiju koja je čak pet puta jeftinija nego u EU i 12 godina se nije mijenjala i mi ove godine ni na kakav način nećemo dozvoliti da se to promijeni zato što je to amortizer skupoj nafti.

Ali, na drugoj strani, hrana koju mi uglavnom ne proizvodimo, hrana je poskupjela na svjetskom tržištu prije ukrajinske krize, prije svega zbog pandemije i lošeg uroda prošle godine.

Vlada je uradili četiri do pet stvari. Ona je, prije svega, ograničila marže. Mi ne možemo ograničiti cijenu zato što uvozna pšenica ili soja iz Brazila dolaze s burze i ako je veća nema tu što. Ili je nećete imati ili ćete je platiti skuplje. Ali ono što naši trgovci prometnici zarađuju na tome mi smo fiksirali. to smo rekli da ne može biti veće od 8 posto. Ili za naftu 25 feninga. Vlada jedino može transferirati sad iz proračuna veće mirovine, veće plaće, veće invalidnine itd., ili nove transfere kroz ovu djecu, to je novih 100 milijuna godišnje na tržištu i možemo iz robnih pričuva, za koje svi govore da su loše, međutim one uopće nisu loše.

Mi imamo robne rezerve žitarica za tri mjeseca za sve građane Federacije i dodajmo još 20 milijuna maraka. Znači možemo raditi pakete mesnih proizvoda, brašna, deterdženta i ulja i razrađujemo tu metodu u suradnji s općinama i županijama".

Dnevnik.ba

02. veljača 2023 03:31