StoryEditor
premijer fbih

Novalić: Imamo 280.000 nezaposlenih, a nemamo radne snage

Piše desk  /  03.01.2023., 19:09h

Aktualni premijer FBiH Fadil Novalić sinoć je govorio o aktualnim planovima za narednu godinu, mogućim poskupljenjima i izazovima s kojim se Vlada FBiH suočila i suočava u svom radu.

Kako je poručio građanima tijekom gostovanja na Hayat TV, sada plaćaju struju mnogo jeftinije nego što bi trebali.

“Obavještavam građane da je naša cijena struje gotovo dvostruko manja od proizvodne cijene. Proizvodna je 54, a mi je građanima prodajemo za 32. U tom smislu nekih 200, 300 pa i 400 milijuna godišnje potpomažemo građane kroz jeftiniju struju. Ako želimo trajno imati struju, morat će biti skuplja. Ona je tržišna kategorija. Ali nikad nećemo pasti u zamku da je poskupimo svima. Naime, u principu će je u nekom periodu neka Vlada poskupiti svima, ali je vratiti onome koji ne može platiti. U budućnosti će ova cijena struje ostati za građane koji troše do nekog prosjeka. Njima neće poskupiti struja. A onima koji troše preko prosjeka, oni koji se griju na struju, koji npr. imaju restorane… oni će morati plaćati skuplje”, pojasnio je Novalić.

Novalić je govorio i o tome kako smanjiti broj nezaposlenih. On podcrtava da samo rast ekonomije smanjuje nezaposlenost, ali mi uvijek imamo neki poremećaj.

“Imamo poremećaj da imamo 280.000 nezaposlenih, a da nemamo radne snage. Imamo ponudu radne snage, koja nema potražnju na tržištu. To su struke koje ne usisava društvo. Pitanje naše nezaposlenosti postalo je zapravo obrnuto pitanje, nedostatka radne snage. Ali i za jedno i drugo je dobro da ekonomija raste. Ne raste zbog rasta cijena, nego realni BDP raste“.

Kazao je i da se trend povećanja mirovina mora nastaviti.

“Mi smo donijeli jedan Zakon mirovinski 2018. a prošle godine smo ga doradili, s obzirom da nismo dovoljno oslikali krize. Ne mogu umirovljenici čekati dvije godine, kako su bile odrednice, a godina za godinu cijene rastu. Ispravili smo ga, i po slovu zakona, moramo redovna i izvanredna usklađivanja Vlada mora 15. travnja donositi. Sad nemaju više što umirovljenici pregovarati s Vladom, nego proračuni postoje. Koliko je rastao BDP, koliko su rasle cijene, sabere se i podijeli s dva, i to je rast mirovina. U godinama kao što je bila 2022. već ove godine 15. travnja zakon inzistira da se povećaju mirovine. Bit će značajan rast mirovina. To neće spasti na volju premijera i Vlada, to se mora obaviti“, kazao je Novalić.

Dnevnik.ba

02. lipanj 2023 05:52