StoryEditor
izborni zakon

Novaković Bursać: Bošnjačkim političarima ne odgovara izlazak iz krize

Piše desk  /  27.01.2022., 19:24h
Članica Interresorne radne grupe parlamenta BiH za izmjene izbornog zakonodavstva Snježana Novaković Bursać rekla je Srni da su SNSD i Srpski klub zainteresirani za poboljšanje izbornog procesa, ali da nisu spremni prihvatiti eksperimentalna rješenja za koja se ne zna jesu li provodiva i hoće li unaprijediti taj proces.

Bursać je navela da su direktor pri Europskoj službi za vanjske poslove Angelina Eichhorst i viši dužnosnik Ministarstva vanjskih poslova SAD zadužen za izbornu reformu u BiH Matthew Palmer dostavili članovima Interresorne radne grupe i predsjednicima političkih stranaka prijedlog dijela izmjena Izbornog zakona koje bi trebale doprinijeti poboljšanju izbornog procesa u tehničkom smislu.

- Što se tiče predstavnika SNSD i Srpskog kluba, mi smo stanovišta da se ne možemo izjašnjavati o ovom paketu o tim pojedinačnim prijedlozima iz više razloga. Za nas izmjene i dopune Izbornog zakona podrazumijevaju prije svega postizanje političkog dogovora o ključnim pitanjima koja su locirana u FBiH - rekla je Bursać nakon razgovora članova Interresorne radne grupe s Palmerom i Eichhorst.

U slučaju da dođe do nekog dogovora u FBiH, kaže Bursać, SNSD je spreman da se razgovara i o tehničkim pitanjima.

Bursać je podsjetila da su Palmer i Eichhorst počeli seriju sastanaka s različitim akterima u različitim formatima u pokušaju da se proces izmjena Izbornog zakona privede kraju i da se dođe do nekog prijedloga.

Ona je istaknula da se na današnjem sastanku nije čulo ništa novo, osim toga da se očekuje da će se značajne stvari desiti u Neumu, gdje će tijekom predstojećeg vikenda razgovarati predsjednici i predstavnici parlamentarnih stranaka iz Federacije BiH.

- To je provijavalo razgovorima, kao i poruka međunarodne zajednice da se dogovore izmjene Izbornog zakona jer ih smatraju važnim i urgentnim - navela je Bursać.

Ona je dodala da su se prijedlozi koje su dobili u određenom dijelu nalazili u razmatranju Interresorne radne grupe dok je funkcionirala.

- To su prijedlozi koji su preporuke ODIR-a i nekih drugih institucija i nevladinih organizacija. Mi iz Republike Srpske imamo dogovorenu dinamiku da zajedno sve to analiziramo, ali te prijedloge nismo spremni prihvatiti bez ukupnog političkog dogovora - istakla je Bursać.

Komentirajući činjenicu da na današnjem sastanku nisu sudjelovali mnogi predstavnici bošnjačkih stranaka, Bursać je rekla da je riječ o "jasnom signalu" dijela bošnjačke političke javnosti da ne sudjeluju u pregovorima.

- Tu poruku su poslali predstavnici takozvanih građanskih stranaka. Očito je da bošnjačkom političkom korpusu ne odgovara ni dijalog ni pronalazak stvarnih rješenja za izlazak iz krize - zaključila je Bursać. 

18. travanj 2024 23:39