StoryEditor

Novak Đoković: ‘Djed i baka su iz Hrvatske, za koga ću navijati ako ne za vas‘

Piše D  /  11.05.2019., 11:05h

Svjesno radim neke stvari jer svojim imenom i utjecajem mogu doprinijeti pozitivnoj energiji. Koga ću podržavati ako ne Hrvatsku? Osjećam da su oni i moji. Imam taj dio i u obitelji, tako sam se uvijek osjećao. Poštujem da će to nekim smetati, ali neka oni poštuju i moj izbor, poručio je najbolji svjetski tenisač Novak Đoković.

On je u Madridu razgovarao s novinarkom IN Magazina Fani Stipković. Đokovića u subotu čeka polufinale jakog ATP turnira u Madridu, a tamo je stigao bez borbe jer mu je četvrtfinalni meč zbog trovanja hranom morao predati naš Marin Čilić. Čilić i Đoković nisu samo suparnici na terenu, nego i veliki prijatelji. Zapravo, za Đokovića se može reći da je veliki prijatelj hrvatskog sporta. Tijekom Svjetskog prvenstva u Rusiji je navijao za Vatrene, HNS mu je uzvratio čestitkama na osvojenim nagradama, a mnogi njegovi sunarodnjaci mu zamjeraju bliskost s Hrvatima.

 

- U nekim medijima sam bio jako osuđivan zbog podrške hrvatskoj reprezentaciji, ali mi nije smetalo. Gledam na nas sve odavde isto, tako se i ponašam, trudim se biti ljubazan, pristojan sa svima. Moja obitelj nije osjetila strahote rata, ali razumijem one kojima su rane još svježe. Ne moraju imati svi isti stav prema susjedima koji ja imam - objasnio je Nole pa dodao:

- Ne može se očekivati od čovjeka da zaboravi nešto, ali se može raditi na oproštaju i to je ono što ja pokušavam napraviti, pozitivno utjecati na ljude.

Pričao je Đoković i o rodbini koju ima u Hrvatskoj. Njegova majka je porijeklom iz Vinkovaca.

- Rođena je u Beogradu, ali njeni roditelji dolaze iz Hrvatske. Baka i deka su iz Vinkovaca, zapravo cijela babina obitelj dolazi otuda i tamo i dalje imam rodbinu. Nisam dugo bio u Vinkovcima, ima više od 10 godina, ali sjećam se da sam igrao i neke juniorske turnire tamo. Tada sam i upoznao obitelj. Nisam zapravo ni znao koliko familije imam. I tetki i stričeva - rekao je kroz smijeh.

Godinama nije bio u Vinkovcima, ali je zato redovit gost hrvatske obale za koju kaže kako je "najljepša na svijetu".

- Meni, ali i mnogima je hrvatska obala najljepša na svijetu. Obišao sam dosta zemalja, ali nekako se čovjek tamo najljepše osjeća, to je isti jezik, po meni i ista kultura. To je neki dragulj, biser Jadrana. Ja sam se uvijek lijepo osjećao, uvijek su me ljudi na lijep način primali i uvijek sam bio dobrodošao. Vjerojatno ću se vratiti već ovo ljeto - kaže Đoković kojeg u subotu u 16 sati čeka polufinalni ogled u Madridu sa petim igračem svijeta, Austrijancem Dominicom Thiemom, prenosi 24sata.hr.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 04:02