StoryEditor
Minimalna plaća raste za 41%

Nova vlast u Njemačkoj namjerava povećati minimalnu satnicu na 12 Eura

Piše Desk  /  26.11.2021., 11:50h
Za skoro dva milijuna radnika u Njemačkoj satnica minimalne plaće bit će povećana za 25 posto. Umjesto dosadašnjih 9,60 eura iznosit će 12 eura.

Ovo je dogovorila nova koalicijska vlast koja bi trebala biti potvrđena u parlamentu. Socijaldemokratska partija (SPD), Zeleni i neoliberalni Slobodni demokrati (FDP) su 24. studenog obznanili da su postigli dogovor za formiranje vlasti. Ranije je dogovoreno da novi kancelar bude socijaldemokrat Olaf Scholz.

Kako je istakao ekonomist kompanije za financijske djelatnosti ING Carsten Brzeski, dva milijuna radnika ima minimalnu plaću ili pet posto od ukupnog broja radnika u Njemačkoj. U koalicijskom sporazumu tri stranke nije navedeno da li će i, ako hoće, kako inflacija utjecati na ovu stavku.

Ekonomista banke UBS Felix Hüfner je naglasio da bi ovakva odluka mogla uzrokovati rast svih plaća. Međutim, prema pisanju CNN-a, Središnja banka je napravila neuobičajen korak javno kritizirajući ovu mjeru. Ocijenila ju je kao zabrinjavajuću, jer smatra da će imati negativan utjecaj na veće plaće, prenosi Bankar.me.

U Njemačkoj je 2015. prvi put određena minimalna plaća te je tada satnica iznosila 8,50 eura. Podrška određivanju minimalne plaće raste širom Europe, prenosi CNN.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 19:32