StoryEditor

Nova vlada priseže u nedjelju, Netanyahu će se izmjenjivati sa svojim protivnikom

Piše D  /  17.05.2020., 01:05h

Benjamin Netanyahu, najdugovječniji premijer u izraelskoj povijesti, kojemu počinje suđenje za korupciju sljedeći tjedan, izmjenjivat će se na funkciji premijera sa svojim protivnikom, centristom Bennyjem Gantzom. 

Čelnik stranke desnog centra Likud vodit će novu vladu prvih godinu i pol dana, a bivši vojni zapovjednik Gantz, čelnik Plavih i bijelih, preuzet će tu funkciju u studenom 2021.

Dok Netanyahu bude premijer, Gantz će biti "zamjenski premijer", što je nova posebna titula, te ministar obrane. 

Prisega nove vlade bila je zakazana za četvrtak, ali je otkazana u posljednji trenutak, neposredno prije početka ceremonije u Knessetu, kako bi Netanyahu dobio više vremena za podjelu resora članovima svoje stranke Likud. 

Gantz je postizanjem dogovora s optuženim Netanyahuom prekršio svoju višegodišnju zakletvu po kojoj nikad neće surađivati s njime. Gantz je rekao da Izrael treba stabilnu vladu u borbi s pandemijom korona virusa. 

Fokus "krizne vlade nacionalnog jedinstva" prvih šest mjeseci bit će epidemija i pad gospodarstva. 

Izrael je u godinu dana triput izlazio na izbore, posljednji put 2. ožujka, na kojima se Netanyahu borio za politički opstanak nakon što su mu propali pregovori o formiranju vlade i pokrenut kazneni postupak protiv njega. 

Suđenje Netanyahuu zbog optužbi za korupciju treba početi u nedjelju, 24. svibnja, a on niječe krivnju, prenosi Hina.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 09:55