StoryEditor
sarajevo

Nova Vlada FBiH pozvala članove uprava javnih kompanija i poduzeća da mandate stave na raspolaganje

Piše fena  /  04.05.2023., 15:50h

Današnja prva radna sjednica novoimenovane Vlade Federacije Bosne i Hercegovine bila je dobro pripremljena; sve se odvijalo svojim tijekom, bez ikakve zadrške.

Ovim riječima je navedenu sjednicu ocijenio premijer Nermin Nikšić te izrazio nadu da će sličan trend biti nastavljen.

Na dnevnom redu je bilo i imenovanje delegacije Vlade u Ekonomsko-socijalnom vijeću te su kadrovski popunjene komisije za administrativna i statusna pitanja.

Vlada je zaključcima zaustavila započete procese imenovanja, konkursne procedure prijema u radni odnos u svim ustanovama i agencijama, ministarstvima i javnim poduzećima u njenoj nadležnosti, uz mogućnost da bude izuzetka tamo gdje je zaista potrebno, i to tako da Vlada daje suglasnost za imenovanja, na prijedlog resornog ministarstva.

Produženi su rokovi na javne pozive, koji su bili u Ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta te Ministarstvu za izbjeglice i raseljene osobe, rekao je Nikšić navodeći neke od tehničkih stvari koje je danas dogovorila njegova vlada.

Na novinarsko pitanje kada se mogu očekivati nova imenovanja i kadrovi u javnim institucijama, odnosno kompanijama, premijer odgovara da Vlada neće 'silovati procedure, zakone niti činiti bilo kakvu osvetu i progone'.

Jednim od današnjih zaključaka pozvala je članove sadašnjih uprava javnih kompanija i poduzeća da njihove mandate 'na određeni način stave na raspolaganje Vladi, da vidimo tko je spreman na to. Naravno, tu odmah otvaramo pitanja promjena, ali logično je da oni koji su u javnim kompanijama, treba da dijele sudbinu Vlade', navodi Nikšić.

- Vlada treba imenovati ekipe koje će provoditi politiku Vlade i naravno, kad završi ta vlada, treba da završi i ta uprava. Ako Vlada želi da ih ostavi, onda nastavljaju da rade i imenuje ih - rekao je.

Prema sadašnjem stanju stvari, Vlada treba imenovati ljude koji će provoditi njenu politiku tim prije, kako naglašava Nikšić, što su neki kadrovi u javnim kompanijama prilično komprimirali njihov mandat pokušajima utjecaja na zastupnike u Parlamentu, 'kupovinom' izaslanika itd., što su pojave kojima treba da se bave nadležni organi.

Dnevnik.ba

25. srpanj 2024 06:32