Article_Top_970x250

Nova većina na čelu sa SDA počela krnju sjednicu Skupštine KS s ciljem preuzimanja vlasti

izvanredna sjednica

Nova većina na čelu sa SDA počela krnju sjednicu Skupštine KS s ciljem preuzimanja vlasti

pro 28, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: screenshot via Klix.ba

Izvanredna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo, koju je za danas zakazala nova većina predvođena Strankom demokratske akcije, počela je danas nešto iza podne.

Prije početka sjednice zastupnicima iz SDA, SBB-a i DF-a koji čine novu većinu u Skupštini bivši predsjedavajući Elmedin Konaković (NiP) rekao je da su on, predsjedavajuća Skupštine Danijela Krstić i zamjenik Vibor Handžić (Naša stranka) došli da ih obavijeste da je to što rade nelegalno i da su za sjednicu saznali iz medija.

"Dužna sam obavijestiti zastupnike da je kolegij kao jedini koji može zakazati sjednicu 27.12. razmatrao zahtjeve koje je potpisala Viteškić i 18 zastupnika. Donijeli smo zaključak da zahtjev nema karakter hitnosti i da ćemo pokrenuti krivičnu prijavu protiv Viteškić", kazala je Krstić i upozorila zastupnike da odluke koje budu donijeli neće biti zakonite te ih pozvala da poštuju pravilnik i ovu instituciju.

Nakon toga su zastupnici stare većine napustili sjednicu.

Usprkos tome, Smiljana Viteškić (SDA) je kao predsjedavajuća počela sjednicu i kazala kako 18 zastupnika čini natpolovičnu većinu i da imaju pravo tražiti zasjedanje.

Poručila je kako je morala zakazati sjednicu jer bi u protivnom ovih 18 zastupnika podnijeli kaznenu prijavu protiv nje.

Aljoša Čampara (SDA) kazao je kako "ima osjećaj da bi nekome odgovaralo da ovdje bude nekih banjalučkih scenarija" i zamolio sve da zadrže dignitet.

"Mogu razumjeti da nekome ne odgovaraju nove parlamentarne većine. Podsjećam da je SDA osvojila najviše glasova i dobila 10 zastupnika, ali su druge stranke formirale vladu, a mi ostali opozicija. Ovdje se gađaju krivičnim prijavama, prijetnjama itd, a mislim da to nema nikakvog osnova. Viteškić je zakazala sjednicu na osnovu zahtjeva 18 zastupnika što je većina", rekao je Čampara.

Dodao je kako su je tražili jer nema proračuna, te da ako smatraju u Vladi i Skupštini da ne treba imati proračun i da građani neće snositi posljedice, onda ga ne treba razmatrati. Predložio je da se imenuje novi zamjenik predsjedavajućeg i da se to stavi na dnevni red. Pozvao je sve one koji sumnjaju u ustavnost da se obrate Ustavnom sudu i da će oni poštovati svaku odluku.

Za dnevni red su predložili tri točke: prijedlog Odluke o izmjeni odluke o razrješenju i potvrđivanju za izbor predsjedavajućeg i dopredsjedavajućeg Skupštine KS te zaključak da se organizira nova sjednica hitnog karaktera o materijalima važnim za funkcioniranje KS. S 18 glasova dnevni red je usvojen nakon čega je uslijedila pauza za pripremu materijala.

U zgradi KS je povećano prisustvo zaštitara, a svi koji su ušli u zgradu morali su pokazati svoje identifikacijske dokumente, dok je od novinara zatraženo da sve vrijeme drže akreditacije na vidnom mjestu.

Iako je stručnim službama rečeno da ne sudjeluju u organizaciji ove sjednice, ona je tehnički bila organizirana, prenosi Klix.

Dnevnik.ba