StoryEditor

Nova studija: Koronavirus je već godinama među nama, no tek nedavno je mutirao?

Piše D  /  04.04.2020., 04:04h

Pandemija COVIDA-19 iz sata u sat zahvaća sve više ljudi i uzima sve više života diljem svijeta, dok znanstvenici istodobno pokušavaju sa stopostotnom sigurnošću utvrditi odakle je došao i kako je nastao njen uzročnik, virus SARS-CoV-2. Iako još nemaju odgovore na osnovna pitanja, poput onog u kojem je trenutku virus prešao sa životinja na čovjeka, najnovija analiza je, čini se, demantirala jednu od “teorija zavjere” kako je virus namjerno stvoren u laboratoriju. Usto, studija objavljena u znanstvenom časopisu Nature Medicine nudi tragove prema mogućem porijeklu novog soja koronavirusa.

Mutacija kriva za pandemiju?

Jedan od scenarija koji se spominje u studiji sugerira kako je novi koronavirus neko vrijeme bio prisutan među ljudskom populacijom, ali nije uzrokovao značajne zdravstvene probleme, sve dok nije mutirao i uzrokovao pandemiju.

“Moguće je da je prvotna verzija virusa SARS-CoV-2 prešla na ljude stječući tijekom vremena i tijekom neotkrivenih prijenosa s čovjeka na čovjeka nove genomske osobine”, piše u svojoj studiji tim znanstvenika iz SAD-a, Velike Britanije i Australije.

Dvije hipoteze

Oni su analizirali genetske podatke dostupne iz SARS-CoV-2 i sličnih koronavirusa te su utvrdili da se neki dijelovi proteina virusa SARS-CoV-2 efikasno vežu za ljudske stanice do te mjere da su mogli nastati jedino prirodnim putem, a ne u laboratoriju. S obzirom na tu konstataciju, tim je istražio ostale održive hipoteze. Jedna od njih je da je virus prošao prirodnu selekciju kod životinja i potom prešao na čovjeka, dok druga kazuje kako je virus prešao sa životinja na čovjeka, jedno vrijeme bio bezopasan, a potom prošao prirodnu selekciju, odnosno mutirao i promijenio svoj genom, piše ScienceAlert.

“Drugi scenarij je da je novi soj koronavirusa prešao sa životinja na ljude prije nego što je postao opasan. Nakon toga je, kao rezultat postupnih evolucijskih promjena tijekom godina ili možda desetljeća, virus postao sposoban širiti se s čovjeka na čovjeka i uzrokovati ozbiljnu bolest, često opasnu po život”, objasnio je direktor Nacionalnog instituta za zdravlje Francis Collins.

Stručnjaci još uvijek nisu sigurni koja je od te dvije hipoteze točna. Stoga će trebati neko vrijeme i još mnogo istraživanja da utvrde kako je SARS-CoV-2 nastao te kada je i zbog čega postao opasan. No, barem je sigurno da nije nastao u laboratoriju i da se najjednostavnije od njega obraniti pranjem ruku i izbjegavanjem društvenih kontakata.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 13:58