StoryEditor
predsjednik rusije

Nova snimka pobudila nove sumnje glede Putinovog zdravstvenog stanja

Piše desk  /  19.05.2022., 15:01h

Sve je više rasprava o zdravlju ruskog predsjednika, a posljednju je potaknula snimka sa sastanaka sa Sergejem Čemezovim

Ruski predsjednik Vladimir Putin održao je u četvrtak još jedan televizijski sastanak koji je ponovo potaknuo sumnje u njegovo zdravlje nakon ranijih tvrdnji da se liječi od raka.

Naime, lice ruskog predsjednika izgledalo je napuhano dok se hvatao za stol ispred sebe tijekom razgovora sa Sergejem Čemezovim, šefom državnog obrambenog diva Rostec, piše The Sun.

Putin je sjedio nasuprot Čemezova, s kojim se poznaje još od 1980-ih kada su obojica radila u KGB-u. Tijekom sastanka, koji je prenosila ruska državna televizija, činilo se kao da mu je teško govoriti. To je posljednje Putinovo pojavljivanje koje je potaknulo nova nagađanja o njegovu zdravstvenom stanju.

Nakon ranijih tvrdnji da možda ima rak, što bi moglo objasniti njegov nedavni napuhani izgled i neobično ponašanje, jučer je objavljeno da je Putin imao hitnu operaciju kako bi mu izvadili tekućinu iz trbuha. Ruski predsjednik viđen je kako u petak vodi virtualni sastanak Vijeća sigurnosti zemlje, što je izazvalo brojne komentare o njegovu izgledu.

Oporbeni kanal General SVR, koju navodno vodi doušnik iz Kremlja, objavio je u utorak optužbe da ruski čelnik "nije održao taj sastanak u stvarnom vremenu". "Uvod je bio unaprijed snimljen, a zatvoreni dio napravljen je pomoću računalne grafike i Deepfake tehnologije kako bi se stvorila iluzija Putinove prisutnosti", naveli su.

Objašnjavajući razlog Putinovog odsutnosti u petak, dodaje se kako je "u noći s četvrtka, 12. na petak, 13. svibnja, Putin podvrgnut kirurškom zahvatu uklanjanja tekućine iz trbuha.

"Nije poznato je li ova operacija dio liječenja raka. Trbuh prirodno sadrži peritonealnu tekućinu, ali se ona može pretjerano nakupljati kao rezultat određenih stanja, kao što su rak, ciroza, infekcija ili upala", rekao je jedan ruski oligarh.

"Putin je apsolutno uništio rusku ekonomiju, ekonomiju Ukrajine i mnoge druge ekonomije. Problem je u njegovoj glavi. Jedan luđak može okrenuti svijet naglavačke", dodao je, prenosi net.hr.

U svom televizijskom nastupu u utorak, Putin je izgledao nemirno i pogrbljeno dok je hvatao stolac i stol. Onkolog je ranije tvrdio da Putin možda pati od kognitivnog oštećenja povezanog s rakom, a moguće i kemoterapijom. Pojedinci koji pate od te bolesti mogu donositi "sulude" odluke bez promišljanja.

Iako Kremlj inzistira da je Putin savršeno zdrav, mnogi su tvrdili da je ruski čelnik posljednjih mjeseci izgledao sve lošije. Na sastanku s Čemezovim, šef Rosteca najavio je nadogradnju novog Putinova borbenog aviona. Novi ruski Tu-160M, koji bi konačno trebao biti lansiran 2027., navodno je poboljšan u odnosu na Tu-160, a prvi put je najavljen 2015. godine.

Podsjetimo da je u ožujku, samo nekoliko tjedana nakon ruske invazije na Ukrajinu, Chemezovljeva superjahta 'Valerie', vrijedna 120 milijuna funti, zaplijenjena u Španjolskoj u sklopu sankcija protiv Putinova režima i njegovih prijatelja..

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 00:38