StoryEditor

Nova školska godina počela u BPŽ Goražde, povećan broj prvačića

Piše D  /  03.09.2018., 02:09h

U tri srednje i sedam osnovnih škola krenulo je ukupno 2.900 učenika, od kojih 1.886 osnovaca i oko 1.000 srednjoškolaca.

Poseban doček u svim osnovnim školama priređen je za ukupno 225 prvačića, što je nešto veći broj u odnosu na prethodnu školsku godinu kada ih je bilo 190. Kako ističu u ministarstvu obrazovanja BPŽ Goražde, i ove godine najveći broj učenika u prve razrede upisan je u dvije gradske osnovne škole „Husein ef. Đozo“ i „Fahrudin Fahro Baščelija“ u Goraždu.

- Iako se bilježi blagi porast broja učenika upisanih u prve razrede, u prigradskim i školama u ruralnim sredinama i ove godine upisan je jako mali broj učenika. Najmanje ih je upisano u općini Pale u FBiH, svega pet, u općini Foča u FBiH upisano je 16, dok će svi ostali đaci prvaci pohađati osnovne škole u Goraždu “ – kazao je Feni Damir Žuga, ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPŽ Goražde.

Prema njegovim riječima, ohrabrujuća je činjenica da nitko od prosvjetnih radnika ni u novoj školskoj godini nije proglašen tehnološkim viškom.

- Važeći pedagoški standardi za osnovnu školu primjenjivi su u potpunosti u dvije gradske te u malom broju samostalnih odjeljenja u ostalim školama. Od ukupno 68 odjeljenja razredne nastave izvršena je kombinacija u čak 21 odjeljenju – pojasnio je resorni ministar.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 04:37