StoryEditor
zbog dodika i schmidta

Nova runda prijetnji iz SDA: "Patriote" nikomu neće dozvoliti "rasturanje države"

Piše desk  /  13.09.2023., 12:58h

Novo povlačenje visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta pred otvorenim i drskim napadima Milorada Dodika na ustavni poredak i na faktičku zabranu njegovog djelovanja u entitetu Republika srpska, Bosnu i Hercegovinu vodi prema sve dubljoj krizi koja u svakom trenutku može eskalirati, ugrožavajući stabilnost i mir, poručili su iz Stranke demokratske akcije.

“Napadi na ustavni poredak, Ustavni sud, svakodnevne prijetnje secesijom, blokada međuentitetske linije, učestali sistematski napadi na povratnike Bošnjake, nove najave povlačenja srpskih kadrova iz državnih institucija, svakodnevne uvrede i poniženja političkih oponenata, visokog predstavnika, ambasadora, novinara, omalovažavanje i negiranje bošnjačkog naroda, negiranje genocida, samo su dio ukupne atmosfere koju proizvodi vlast u entitetu Rs, djelujući u skladu sa smjernicama Memoranduma SANU II i Deklaracije SNSD-a iz 2015. godine, a sve s krajnjim ciljem da odcijepi dio države BiH”, ističu.

Također, iz SDA podvlače da je stvar njihovog ličnog izbora hoće li i kako visoki predstavnik, ali i ambasadori zapadnih država, reagirati na poniženja i uvrede koje im Dodik svakodnevno priređuje. Ipak, kažu da ono nije stvar izbora ispunjavanje njihovih obaveza koje proizilaze iz Dejtonskog mirovnog sporazuma. 

“Visoki predstavnik i OHR su dio Dejtonskog mirovnog sporazuma i svoj mandat ne mogu provoditi u samo jednom entitetu, kao što to radi Christian Schmidt. Također, i ambasadori koji u značajnoj mjeri utječu na političku situaciju u BiH, kao i njihove države, morali bi ispunjavati obaveze koje su preuzeli kao garanti provođenja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Ako te obaveze ne budu ispunjavali, i ako visoki predstavnik odustane od obaveze da svoj mandat provodi na teritoriji cijele države, onda je Dejtonski mirovni sporazum doveden u pitanje, sa svim posljedicama koje će iz toga proizaći. Stanje najopasnije postdejtonske krize u koju ulazimo je proizvedeno neodlučnim i kalkulantskim odnosom predstavnika međunarodne zajednice i domaćeg pravosuđa, koji su godinama izbjegavali da se suprotstave rastućoj drskosti Milorada Dodika u udarima na Dejtonski mirovni sporazum, na Ustav i vladavinu prava u BiH”, poručuju iz SDA uz napomenu da se nalazimo na historijskoj raskrsnici u kojoj takav odnos mora biti promijenjen te da svima mora biti jasno da bh. patriote neće dozvoliti nikome da im mirnim putem rastura državu.

Posebno naglašavaju da svoj odnos mora promijeniti i “Trojka”, koja je, kako kažu, zarad vlastitih fotelja lagala i sebe i narod da se “Dodik promijenio” i koja ne odustaje od servilnog odnosa prema njegovoj strani, prepuštajući mu bitne poluge države i time jačajući mehanizme njegove secesionističke politike.

“Krajnje je vrijeme da prestanu s takvim odnosom prema Dodiku, ali i šutnjom na izostanak reakcije predstavnika međunarodne zajednice, jer im time daju alibi za nečinjenje. Ničija fotelja ne smije biti važnija od države”, poruka je SDA.

 

Dnevnik.ba

04. listopad 2023 04:56