StoryEditor
strože mjere

Nova pravila za ulazak državljana BiH u Njemačku

Piše desk  /  16.09.2021., 19:19h
Njemačka je 12. rujna zbog pogoršane epidemiološke situacije ponovo proglasila Bosnu i Hercegovinu državom visokog rizika zbog čega su uvedena nova pravila za njene državljane.

Od 12.09.2021. godine ćete prije ulaska u Njemačku morati ispuniti digitalnu prijavu ulaska – Einreiseanmeldung.

Ulazak iz zemalja koje nisu u EU, Schengenu i drugim kojima Njemačka omogućava neometan ulazak je moguć je samo za potpuno cijepljenje osobe u bilo koju svrhu (uključujući posjete ili turizam).

Što se tiče BiH, uvjet je da je osoba cijepljena i da je prošlo najmanje 14 dana od druge doze. Za necijepljene osobe ulazak je još uvijek moguć samo u posebnim slučajevima. Preduvjet je da postoji tzv. apsolutna potreba.

Putnici koji su bili u zoni visokog rizika ili varijanti virusa u posljednjih 10 dana moraju se prije dolaska u Njemačku registrirati na LINKU i imati sa sobom dokaz o registraciji pri ulasku u zemlju.

Osobe koje su putovale područjem visokog rizika ili područjem varijante virusa i tamo nisu imali zaustavljanje, mogu putovati Njemačkom i napustiti zemlju što je brže moguće ili u kontekstu pograničnog prometa – ljudi koji su bili u zoni visokog rizika ili zoni varijante virusa manje od 24 sata ili koji ulaze u Njemačku samo do 24 sata.

Prilikom ulaska nakon boravka u rizičnom području ili zoni visokog rizika (ali ne u zoni varijante virusa) postoji i izuzetak za boravak kraći od 72 sata za posjete bliskoj rodbini (roditeljima, djeci), supružnicima i partnerima koji ne pripadaju istom domaćinstvu, kao i zajedničko starateljstvo.

Ako u iznimnim slučajevima nije moguće izvršiti digitalnu registraciju ulaska, putnici umjesto toga moraju koristiti papirni oblik, prenosi Klix.

Digitalnu potvrdu u papirnom obliku možete preuzeti ovdje pronaći ovdje.

Sve ostale informacije o uvjetima ulasku u Njemačku možete pronaći ovdje.

Dnevnik.ba

16. lipanj 2024 18:09