Article_Top_970x250

Nova pravila Schengenskog sustava: ´Danas zatvaramo najkritičniju sigurnosnu rupu u Europskoj uniji...´

borba protiv terorizma

Nova pravila Schengenskog sustava: ´Danas zatvaramo najkritičniju sigurnosnu rupu u Europskoj uniji...´

pro 28, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ilustracija: Cropix

Nova pravila o jačanju Schengenskog informacijskog sustava (SIS), koji će pridonijeti u borbi protiv terorizma, suzbijanju prekograničnog kriminala i nezakonitih migracija, stupila su u petak na snagu.

"Danas zatvaramo najkritičniju sigurnosnu rupu u Europskoj uniji. Zemlje članice bit će obvezne unijeti upozorenja o terorističkoj opasnosti u ojačani SIS. Svatko tko predstavlja prijetnju ne bi trebao ući neopaženo: interoperabilnost SIS-a s našim drugim informacijskim sustavima o sigurnosti, granicama i migracijama u bliskoj budućnosti osigurat će da sve točke na naši radarskim zaslonima budu odgovorajuće povezane", izjavio je povjerenik za unutarnje poslove Dimitris Avrampoulos.

SIS je najkorišteniji informacijski sustav sigurnosti i upravljanja granicom u Europi.

Unaprijeđeni SIS omogućit će nadležnim službama učinkovitiji nadzor ljudi koji prelaze europske granice, bit će potpora policiji i pravosuđu u borbi protiv kriminalaca i terorista te u identifikaciji nestalih osoba, osobito djece i ranjive skupine odraslih. Također će omogućiti  provedbu odluke o vraćanju državljana trećih zemalja s nezakonitim boravkom u Europskoj uniji.

Zemlje članice bit će obvezne od danas dijeliti upozorenja za odluke o povratku stranih državljana i razmjenjivati informacije o terorističkim činovima sa svim ostalim zemljama EU-a. Nova preventivna upozorenja odnosit će se na djecu kojoj prijeti opasnost od nasilja, prisilnog braka ili otmice. Također će se davati upozorenja za identifikaciju kriminalaca i povećano korištenje biometrijskih podataka.

Zabrane ulaska državljanima trećih zemalja morat će bit unesene u sustav, što će onemogućiti bilo koga tko je primjerice dobio zabranu ulasku u Portugalu da uđe u schengenski prostor u nekoj drugoj državi.

Dio novih pravila uvodit će se postupno, a sve mora biti operativno do 2021.

Komisija je prijedlog novih pravila predstavila u prosincu 2016. godine, a dogovor suzakonodavaca, Vijeća i Parlamenta postignut je u studenome ove godine.

Dnevnik.ba