StoryEditor
"SABORSKA PENZIJA"

Nova pjesma Vojka V izazvala snažne reakcije na Balkanu: ‘Ovo je stavljanje mete na Hrvate iz BiH!’

Piše desk  /  26.10.2022., 09:33h

U tekstu pjesme spominju se diplome iz Mostara, bježanje u BiH, glasovi iz dijaspore...


Popularni hip-hop pjevač Vojko V objavio je novu pjesmu “Saborska penzija“, a reakcije iz cijele regije ne prestaju.  Ovaj put je definitivno spot najveće iznenađenje, no unatoč kreativnosti već poznatog režisera Vojkovih spotova, u komentarima je “buknulo” zbog “šovinizma i nacizma“.

‘Državu ne uništavaju Hrvati iz Hercegovine’

Ubrzo se nakon objave spota na Youtube kanalu podigla prašina zbog stihova. Jedan je od komentatora optužio Vojka, koji je i napisao tekst pjesme, da je ovo “stavljanje mete na Hrvate iz Hercegovine“:

“Ovo je čisti nepatvoreni šovinizam, nacizam i stavljanje mete na Hrvate iz Hercegovine. Oni su krivi za sve nedaće, lopovluke i teški kriminal u Hrvatskoj. Iako 1% krivaca ima tek neke veze s Hercegovinom. Dok Hrvatskom vladaju i docira dobar dio onih ‘Hrvata’ koji su kupili srednjoškolske i fakultetske diplome u Hrvatskoj, Republici Srpskoj i Srbiji. Oni koji su pokrali desetke i stotine milijuna, oštetili za milijarde, krivi za smrti i uništene živote tisućama, a dociraju i prosipaju demagogiju, optužuju druge, dok uništavaju državu”, bijesan je bio jedan pratitelj Vojkovog rada.

U tekstu pjesme spominju se diplome iz Mostara, bježanje u BiH, glasovi iz dijaspore: ''Zašto me ne vole, zašto o meni ružne stvari govore i zašto se rugaju mojoj diplomi iz Mostara'', jedan je od stihova pjesme.

‘Ovo je za Wikipediju o Balkanu’

Većina slušatelja ipak je oduševljena ovim tekstom te u njemu vidi pravi prikaz hrvatske stvarnosti, ali i ostalih država nastalih raspadom SFRJ. Glavne zvijezde u spotu su djeca, koja su rekreirala svakodnevne scene iz političkog života, ali i one poznate poput valjanja po podu u stožeru HDZ-a.

“Sjećam se i ja sam bio takav kad sam bio mlad,  već se tada vidilo da postat ću teški smrad… Ako ovo netko ne zdipi za stranačku himnu… Sjajna pjesma, sjajan spot, klinci su zakon”, složio se sa stihovima Vojkov fan. Još neki od pozitivnih komentara su: “Balkanski Kanye West”, “Najbolji spotovi u ovom dijelu galaksije”, “Klinci su super, svaka čast svima!! Pjesma standardno dobra”, a u jednom je zaključeno kako je ova pjesma toliko dobro prikazala našu stvarnost da bi je Wikipedia trebala koristiti za izvor u člancima o Balkanu, prenosi dnevno.hr.

Zasigurno je sve nasmijao i pozdrav jedne slušateljice koja je u ovoj pjesmi vidjela priliku da i sama iznese kritiku o stanju u svojoj državi. “Pozdrav iz Bosne gdje se glasovi broje 15 dana“, kratko je komentirala, a ubrzo je dobila odgovor: “Točnije, 23. dan.”

Vojko V će svoj idući veliki koncert održati 10. prosinca u Tvornici kulture. Ulaznice su dostupne po cijeni od 70 kn te 90 kn na dan koncerta.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 00:14